Grid List

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

MARITIM NEGERI TERENGGANU LUPUS ROKOK SELUDUP BERNILAI LEBIH RM1.2 JUTA

NELAYAN DIKHUATIRI HILANG DI PERAIRAN KUALA PAHANG

CEROBOH PERAIRAN NEGARA SEBUAH BOT NELAYAN ASING DITAHAN

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN BAWA BARANG KAWALAN BERSUBSIDI TANPA PERMIT SAH

PROGRAM INISIATIF SARINGAN KESIHATAN KEBANGSAAN (NHSI) ANJURAN PEJABAT KESIHATAN DAERAH MANJUNG

LUMUT, 17 November – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Perak telah mengadakan program saringan kesihatan anjuran Pejabat Kesihatan Daerah Manjung Perak, di pejabatnya semalam.
Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohd Hambali bin Ya’akup berkata, program ini dibuka kepada semua peringkat umur untuk pegawai, anggota dan kakitangan Maritim Malaysia menjalani pemeriksaan kesihatan secara percuma.  
Inisiatif ini memberi peluang  bagi menggalakkan kakitangan awam sentiasa menjaga tahap kesihatan, memberi pendedahan dan pengetahuan terhadap pencegahan penyakit di peringkat awal.
Tambah beliau, saringan kesihatan adalah penting memandangkan negara masih dalam fasa peralihan endemik Covid-19 dan sejak kebelakangan ini cuaca yang tidak menentu dan risiko untuk mendapat pelbagai penyakit.
Oleh itu, pembudayaan amalan gaya hidup sihat dengan menjalani saringan kesihatan secara rutin agar kekal sihat dan produktif adalah wajar dilakukan di peringkat agensi kerajaan amnya.
WhatsApp Image 2022 11 17 at 12.19.33    WhatsApp Image 2022 11 17 at 12.19.33 1   WhatsApp Image 2022 11 17 at 12.19.33 2   
Grid List

ZON MARITIM MIRI | KM RHU DAN KM JEPAK MELAKUKAN PELAKSANAAN PENENTUAN TAHAP KECEKAPAN KAPAL (PTKK)

MIRI, 20 September – KM RHU dan KM JEPAK telah melakukan Penentuan Tahap Kecekapan Kapal (PTKK) di Zon Maritim Miri oleh Seksyen Latihan Operasi (SLOP), Bahagian Penguatkuasaan dan Penyelarasan Maritim (BPPM), Ibu Pejabat Maritim Malaysia dari 6 hingga 10 September 2023.

Dalam sesi ini, Kepten Maritim Salehuddin bin Zakaria bertindak selaku Ketua Penilai semasa hari Penilaian Kesiagaan Operasi (ORE) yang diadakan pada 9 September 2023. Manakala latihan fasa di laut dan pelabuhan telah dilakukan pada 6 hingga 8 September 2023.

Tujuan PTKK dilaksanakan adalah untuk menilai tahap kesiapsiagaan warga kapal bagi menentukan keupayaan dan pengoperasian kapal merangkumi aspek pengendalian tatacara evolusi, peralatan dan langkah-langkah keselamatan semasa melaksanakan operasi di laut mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan.

Menurut Pengarah Zon Maritim Miri, Kepten Maritim Mohd Shafie bin Hj. Paing, melalui program yang dilakukan ini ia dapat meningkatkan tahap profesional dan kecekapan pegawai dan anggota di kapal sebagai persediaan untuk menghadapi segala bentuk cabaran di laut.

 

WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 1
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 2
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.44
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC