07
Kha, Jul

Utama UNIT INTEGRITI

OBJEKTIF UNIT INTEGRITI
 
Objektif umum adalah untuk menyepadukan semua pengurusan hal-hal berkaitan dengan integriti di bawah sebuah unit yang khusus bertujuan supaya ia dapat dilaksanakan dengan secara yang lebih fokus dan terancang supaya elemen penginstitusian integriti, pencegahan, pematuhan dan pengesanan salah laku dapat dikuatkuasakan secara efisien dan mencapai keberhasilan yang optimum.
 
VISI UNIT INTEGRITI
Integriti Tunggak Kejayaan Penguatkuasaan di Laut.
 
MISI
Memantapkan integriti warga kementerian agar sentiasa menjunjung dan menegakkan prinsip integriti melalui tadbir urus terbaik, budaya kerja berkualiti, akauntabiliti dan meningkatkan keyakinan rakyat melalui sistem penyampaian awam yang lebih cemerlang.
 
FUNGSI
Bertanggung jawab melaksanakan inisiatif penginstitusian integriti, meningkatkan tadbir urus, pematuhan, pengesanan salahlaku dan tindakan punitif dengan lebih fokus, terancang, cekap dan mencapai keberhasilan optimum.
Grid List

OPERASI PEMANTAUAN UDARA DAN LATIHAN AIRCRAFT FAMILIARIZATION BAHAGIAN OPERASI UDARA MARITIM MALAYSIA BERSAMA ZON MARITIM MIRI

MIRI, 17 Jun – Bahagian Operasi Udara (BOU) Maritim Malaysia telah melaksanakan Operasi Pemantauan Udara dengan menggunakan pesawat Bombardier CL-415 di sekitar perairan Zon Maritim Miri pada 10 hingga 17 jun yang lepas, diketuai oleh Leftenan Komander Maritim Yusni berserta empat orang kru.

WhatsApp Image 2022 07 01 at 2.28.05 PM

Tiga orang pegawai Zon Maritim Miri turut telah diberi kesempatan untuk menyertai bersama Operasi Pemantauan Udara tersebut dan hasil pemantauan mendapati tiada sebarang pencerobohan bot nelayan asing dikesan, manakala kapal China Coast Guard (CCG) juga tidak kelihatan di kawasan Beting Patinggi Ali.

WhatsApp Image 2022 07 01 at 2.28.05 PM 3

Pada 15 dan 16 Jun, Pesawat Bombardier CL-415 turut melaksanakan latihan Aircraft Familiarization bersama Airport Fire and Rescue Service (AFRS).

Latihan ini bertujuan untuk menambah ilmu pengetahuan kepada petugas AFRS dalam menangani kecemasan berkaitan pesawat Bombardier.

WhatsApp Image 2022 07 01 at 2.28.05 PM 2

Dengan pelaksanaan operasi dan latihan seumpama ini di harap memberi pendedahan kepada pegawai dan anggota di Zon Maritim Miri berkenaan dengan pelaksanaan pengoperasian Pemantauan Udara oleh BOU serta kolaborasi Pesawat CL-415 dengan unit-unit berkaitan di lapangan amnya.

WhatsApp Image 2022 07 01 at 2.28.05 PM 1

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC