28
Isn, Nov

Grid List

ANGGOTA BOT KILAT 26 MENGANGKAT MAYAT YANG DIJUMPAI TERAPUNG

BERITA UTAMA

MAYAT TERAPUNG DISYAKI MANGSA TERJUN JAMBATAN

DUA PEMANCING YANG DISELAMATKAN

BERITA UTAMA

ALAMI DETIK CEMAS, DUA PEMANCING DISELAMATKAN

MAYAT SEORANG KRU BOT HANYUT DIJUMPAI

BERITA UTAMA

KRU BOT HANYUT DIJUMPAI TERAPUNG

MAYAT TERDAMPAR DI PULAU JEREJAK

BERITA UTAMA

MAYAT TERDAMPAR DI PANTAI PULAU JEREJAK

BOT HANYUT TANPA KRU - CARILAMAT DIAKTIFKAN

BERITA UTAMA

BOT HANYUT DIJUMPAI TANPA KRU

53 SET BUBU NAGA BERNILAI HAMPIR RM 4,000 DIRAMPAS DI PERAK

SEBUAH BOT TUNDA KELAS B BERSAMA TIGA KRU WARGA ASING DITAHAN

BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN, GAJI KRU TANPA PERMIT

S1 Bagaimanakah cara saya boleh menyertai APMM?
J1 Pengambilan Pegawai Penguatkuasa Maritim dan Pegawai Lain-lain Pangkat Penguatkuasa Maritim adalah melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA). Calon-calon yang berminat boleh mengisi Borang SPA8i melalui laman web http://www.spa.gov.my untuk permohonan jawatan (sepanjang masa). APMM tidak membuat pengambilan secara terus.  Pengambilan adalah di bawah tanggungjawab SPA sepenuhnya.
 
S2 Apakah peranan utama APMM?
J2 Peranan utama APMM adalah seperti yang terkandung di dalam misi agensi iaitu untuk menguatkuasakan undang-undang serta menyelamat nyawa dan harta benda di laut bagi memastikan kesejahteraan perairan negara.
 
S3 Apakah kawasan perairan yang berada di bawah pengawasan APMM?
J3 Kawasan yang berada di bawah pengawasan APMM adalah di dalam Zon Maritim Malaysia.
 
S4 Di manakah Wilayah APMM berada di Semenanjung Malaysia dan Sabah/Sarawak?
J4 APMM mempunyai 10 pejabat Negeri maritim iaitu di Perlis dan Kedah, Perak dan Pulau Pinang, Pahang, Terengganu, Kelantan, Selangor, Johor, Melaka dan Negeri Sembilan, Sarawak dan Sabah.  APMM juga mempunyai pejabat daerah dan pangkalan-pangkalan di lokasi tertentu di seluruh persisiran pantai Malaysia.
 
S5 Apakah Piagam Pelanggan bagi APMM?
J5 Sila klik di sini untuk melihat Piagam Pelanggan APMM.
 
S6 Ada berapa jenis kapal yang dimiliki oleh agensi ini?
J6 APMM mempunyai 10 jenis kapal dan bot iaitu Kelas Marlin, Kelas Sipadan, Kelas Langkawi, Kelas Malawali, Kelas Gagah, Kelas Penggalang, Kelas Peninjau, Kelas Pelindung, Kelas Penyelamat dan Kelas Kilat.
 
S7 Apakah sistem pangkat yang dipakai oleh APMM?
J7 Sistem pangkat APMM dikelaskan mengikut jenis pegawai iaitu Laksamana Maritim, Laksamana Madya Maritim, Laksamana Muda Maritim, Laksamana Pertama, Kepten Maritim, Komander Maritim, Leftenan Komander Maritim, Leftenan Maritim, Leftenan Madya Maritim, Leftenan Muda Maritim, Pegawai Waran I, Pegawai Waran II, Bintara Kanan, Bintara Muda, Laskar Kanan, Laskar Kelas I, Laskar Kelas II.
 
S8 Mengapakah APMM ditubuhkan?
J8 Sebelum penubuhan APMM, terdapat 8 buah agensi maritim yang melaksanakan penguatkuasaan lebih daripada 100 undang-undang persekutuan, perjanjian dan peraturan.  Lapan agensi ini adalah TLDM, TUDM, Polis Marin, KDRM, Jabatan Laut, Jabatan Perikanan, Jabatan Alam Sekitar dan Jabatan Imigresen.  Bagi mengatasi pertindihan fungsi, bidang kuasa, kawasan operasi dan pembaziran kegunaan sumber, maka APMM ditubuhkan.  Disamping itu, tugas koordinasi penguatkuasaan di laut dapat ditingkatkan.
   
 S9 Adakah Pengurusan APMM Mengambil Bekas Tentera Laut Secara Lantikan Kontrak Sekarang?
 J9 Ketika ini, pelawaan dibuka kepada Bekas/Pesara Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM)/Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi mengisi jawatan secara lantikan kontrak jawatan-jawatan seperti berikut: 1. Leftenan Komander Maritim Gred X20 2. Leftenan Maritim Gred X17 Syarat-syarat permohonan: Mempunyai pangkat yang setara dengan jawatan di atas sebelum bersara atau tamat tempoh perkhidmatan tauliah jangka pendek. Mempunyai markah 80% ke atas bagi LNPT tiga tahun berturut-turut sebelum bersara/tamat perkhidmatan. Bebas daripada tindakan tatatertib. Keutamaan diberi kepada calon-calon yang mempunyai pengalaman dalam bidang siasatan dan pendakwaan, Pegawai Pemerintah Kapal atau juruterbang/Pelatih Juruterbang (Helikopter).
   
 S10 Apakah Jawatan yang ditawarkan dalam Maritim Malaysia dan tangga gaji yang ditawarkan?
 J10 Sila klik di sini untuk melihat lebih Lanjut Jawatan yang ditawarkan beserta tangga gaji :
1) Pegawai Penguatkuasa Maritim Gred T13
2) Bintara Muda Maritim Gred T5 
3) Laskar Kelas II Maritim Gred T1
   
 S11 Apakah peranan dan  tanggungjawab Maritim Malaysia ?
 J11 Antara peranan dan tanggungjawab Agensi ini adalah :
i.    Menguatkuasa undang2 dan ketenteraman Persekutuan 
ii.   Mencari dan menyelamat 
iii.  Mencegah perlakuan jenayah 
iv.  Membantu pasukan keselamatan lain dlm membenteras jenayah 
v.   Menjalankan pengawasan udara dan pantai 
vi.  Menyediakan perkhidmatan pelantar dan sokongan kepada agensi yg memerlukan 
vii. Menubuh dan menguruskan institusi maritim bagi latihan pegawai maritim 
viii.Pencegahan pencemaran maritim 
ix.  Pencegahan dan penyekatan perlanunan 
x.   Pencegahan dan penyekatan pengedaran dadah
   
 S12 Apakah Strategi Maritim Malaysia untuk mencapai Visi APPM iaitu menjadi Agensi Maritim Terbaik Di Dunia ? 
 J12 Maritim Malaysia mengimplementasi strategi berikut kearah mencapai visi menjadi antara agensi maritim yang terbaik didunia :
i.   Maritime Domain Awareness 
ii.  Visible Deterence 
iii. Swift responce 
iv. Ever present 
v.  Forward reaching 
vi. Maritime community cooperation
   
 S13 Di manakah Kawasan Pentadbiran dan Tanggungjawab Maritim Malaysia 
 J13 Kawasan tanggungjawab maritim Agensi di bahagikan kepada 5 wilayah iaitu Utara, Selatan, Timur, Sarawak dan Sabah. Seterusnya dibahagikan lagi kepada 18 daerah maritim iaitu DM1 hingga DM18. Untuk memantapkan lagi perintah kawalan dan keberkesanan fungsi dan tugas, kawasan daerah maritim tersebut diletak di bawah Wilayah Maritim masing-masing.

i.  Wilayah Maritim Utara : DM1, DM2 dan DM3 
ii. Wilayah Maritim Selatan : DM4, DM5, DM6 dan DM7 
iii.Wilayah Maritim Timur : DM8, DM9 dan DM10 
iv.Wilayah Maritim Sarawak : DM11, DM12 dan DM13 
v. Wilayah Maritim Sabah : DM14, DM15 dan DM16, DM17, DM18

Grid List

KUNJUNGAN HORMAT DELEGASI ReCAAP ISC KE MARITIM MALAYSIA

PUTRAJAYA, 16 November – Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Maritim Dato’ Mohd Zubil Bin Mat Som menerima kunjungan hormat daripada Mr Krishnaswamy Najarajan, Executive Director, The Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery against Ships in Asia (ReCAAP) Information Sharing Centre (ISC), di pejabatnya, petang tadi.

Kunjungan ini adalah bagi merapatkan hubungan antara kedua-dua pihak dan bertukar-tukar pandangan dalam aspek keselamatan maritim.

Kunjungan delegasi ReCAAP ISC ini turut disambut oleh Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Maritim Malaysia, Laksamana Muda Maritim Hamid Mohd Amin dan Pengarah Bahagian Keselamatan dan Pengawasan Maritim, Laksamana Muda (M) Haji Rozali Bin Mohd Said.

ReCAAP ISC adalah sebuah organisasi yang dilancarkan pada November 2006 beribu pejabat di Singapura, menjadi platform kerjasama rentas negara dalam mengekang ancaman lanun dan rompakan bersenjata di rantau ini.

Untuk rekod, Perjanjian ReCAAP dimenterai dengan 21 negara-negara di Asia dan Eropah (Norway, Belanda, Denmark, United Kingdom dan Jerman), Australia, dan Amerika Syarikat.

 

WhatsApp Image 2022 11 16 at 16.38.30 4    WhatsApp Image 2022 11 16 at 16.38.30 5    WhatsApp Image 2022 11 16 at 16.38.30 6 
         
WhatsApp Image 2022 11 16 at 16.38.31 3   WhatsApp Image 2022 11 16 at 16.38.31 4   WhatsApp Image 2022 11 16 at 16.38.32
         
         
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC