Grid List

TIGA LAGI KAPAL PENGANGKUT DITAHAN BERSAUH SECARA HARAM

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

TIGA BUAH BOT NELAYAN ASING INDONESIA DITAHAN MARITIM NEGERI SARAWAK

KUCHING, 17 November – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Sarawak menahan tiga buah bot nelayan asing Indonesia kerana melakukan aktiviti menangkap ikan tanpa permit yang sah di Perairan Perikanan Malaysia sekitar pukul 6.05 pagi, Selasa lalu.

Pengarah Maritim Negeri Sarawak, Laksamana Pertama Maritim Zin Azman bin Md Yunus berkata, KM KOTA KINABALU ketika dalam OP PERMAI, OP TIRIS dan OP KUDA LAUT telah mengesan tiga buah bot nelayan asing di kedudukan lebih kurang 110 batu nautika Barat Laut Tanjung Kidurong.

Beliau menambah, setelah merapat dan melakukan pemeriksaan terhadap ketiga-tiga bot terbabit, anggota Maritim Negeri Sarawak mendapati terdapat tiga kru termasuk tekong warga Indonesia pada setiap bot. Jumlah keseluruhan kru adalah sembilan orang dan mereka berumur dalam lingkungan 22 hingga 45 tahun.

Pemeriksaan lanjut mendapati tiada nombor pendaftaran pada ketiga-tiga buah bot yang berasal dari Indonesia itu. Kesemua mereka gagal mengemukakan dokumen pengenalan diri yang sah dan ketiga-tiga bot berkenaan didapati memasuki Perairan Malaysia bagi tujuan menangkap ikan.

Mereka disyaki melakukan kesalahan di bawah Seksyen 15 (1) (a) Akta Perikanan 1985 iaitu menangkap ikan di perairan Malaysia dan Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63 iaitu tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

Kesemua sembilan kru warga asing dan bot berkenaan diiring ke Jeti Kompleks Maritim Tun Abang Salahuddin (KOMTAS) untuk tindakan lanjut oleh pegawai penyiasat.

Zin Azman menjelaskan, tangkapan kali ini berlaku jauh dari sempadan Indonesia dan tidak wajar berlaku. Maritim Malaysia tidak akan berkompromi dan tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana bot nelayan asing yang memasuki dan melakukan aktiviti penangkapan ikan secara tidak sah ini dengan berlandaskan peruntukan undang-undang sedia ada.

Maritim Negeri Sarawak akan mempertingkatkan lagi rondaan dan kawalan di Zon Maritim Malaysia bagi memastikan perairan negara sentiasa selamat dan terjaga.

Sebarang maklumat salah laku atau kegiatan jenayah dan insiden kecemasan di laut, orang ramai boleh menyalurkan kepada Pusat Operasi Maritim Malaysia Negeri Sarawak di talian 082-432544 atau MERS 999 yang beroperasi 24 jam untuk tindakan segera.

 

WhatsApp Image 2023 11 17 at 11.55.25 AM   WhatsApp Image 2023 11 17 at 11.55.28 AM 1   WhatsApp Image 2023 11 17 at 11.55.29 AM
Grid List

PERHIMPUNAN BULANAN ZON MARITIM MIRI DAN MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT LASKAR KELAS I MARITIM

MIRI, 5 Disember - Pengarah Zon Maritim Miri Kepten Maritim Mohd Shafie Bin Haji Paing telah menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Laskar Kelas I Maritim kepada anggota yang terlibat dalam perhimpunan bulanan warga Zon Maritim Miri yang bertempat di Ibu Pejabat Zon Maritim Miri, Sarawak. 
 
Majlis ini menyaksikan pemakaian pangkat bagi 8 orang anggota Zon Maritim Miri yang berpangkat Laskar Kelas II Maritim kepada Laskar Kelas I Maritim. Anggota yang terlibat adalah LK I (M) Maritim Petrus anak Balang, LK I (M) Mansor bin Ibnu, LK I (M) Muhamad Fadil bin Mohd Asa'ari, LK I Tek (M) Raimi Afiq bin Noor Lokman, LK I (M) Sakthi Kumar a/l Regendran, LK I (M) Ahmad Izzuddin bin Mohd Saki, LK I (M) Muhammad Nasaruddin bin Abd Khelek dan LK I (M) Mohamad Firdhaus bin Roslan.
 
Dalam majlis itu juga Kepten Maritim Mohd Shafie turut berharap, semoga dengan kenaikan pangkat ini akan menjadi batu loncatan bagi anggota berkenaan untuk terus maju jaya  dalam perkhidmatan.
 

WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.45 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.44 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.47 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.46 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC