Grid List

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN CUBAAN SINDIKET MENYELUDUP 26 KG DADAH

KUALA LINGGI, 25 Mei – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Negeri Melaka dan Negeri Sembilan telah menggagalkan cubaan menyeludup lebih 26 kilogram dadah dipercayai jenis syabu ke negara jiran. 

Rampasan dibuat berdasarkan maklumat risikan dan pengesanan mengenai aktiviti mencurigakan di perairan Tanjung Sepat, Selangor sekitar jam 10.00 malam pada 23 Mei lalu. Berikutan itu, aset Maritim Malaysia yang sedang melaksanakan rondaan operasi khas diatur gerak ke lokasi bagi mengesan dan memantau situasi serta suspek.

Semasa pemantauan, pasukan operasi telah menemui sebuah beg pakaian berwarna kelabu diletakkan dalam keadaan mencurigakan di tepi tebing pantai Kampung Tumbuk, Tanjung Sepat, Selangor. Pemeriksaan di persekitaran lokasi tidak menemui sebarang suspek atau bot, dan dipercayai suspek telah melarikan diri. Manakala pemeriksaan ke atas beg mencurigakan itu telah menemui 26 paket berwarna kuning berisi hablur kristal yang disyaki dadah jenis syabu.

Kesemua dadah itu dipercayai sengaja ditinggalkan dan akan diambil oleh pihak seterusnya untuk diseludup keluar. Kesemua barang kes telah diserahkan kepada pegawai penyiasat dan akan disiasat di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952. Nilai keseluruhan rampasan lebih 26 kilogram dadah jenis syabu dianggarkan sekitar RM1,040,000 dan dipercayai dadah ini boleh dibekalkan kepada lebih kurang 56,000 orang penagih.

KEPTEN MARITIM ISKANDAR BIN ISHAK

PENGARAH MARITIM NEGERI MARITIM NEGERI MELAKA & NEGERI SEMBILAN

 

 WhatsApp Image 2022 05 25 at 3.27.53 PM  WhatsApp Image 2022 05 25 at 3.27.52 PM
 WhatsApp Image 2022 05 25 at 3.27.52 PM 1  WhatsApp Image 2022 05 25 at 3.27.53 PM 1
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT PENGARAH KEJURUTERAAN MK TLDM KE ATAS PENGARAH MARITIM NEGERI PAHANG

KUANTAN, 1 Disember – Pengarah Kanan Kejuruteraan MK Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM), Laksamana Pertama Ts. Rozaide bin Megat Othman telah membuat kunjungan hormat kepada Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh, hari ini.

Delegasi lawatan tiba kira-kira jam 9.00 pagi disambut oleh pasukan Kawalan Kehormatan Setempat (KKS B) sebelum membuat pemeriksaan baris seterusnya menandatangani buku pelawat di lobi Ibu Pejabat Maritim Negeri Pahang.

Pertemuan ulung ini merupakan inisiatif kedua-dua pihak memperkasakan hubungan kerjasama erat yang sedia terjalin dan penambahbaikan ke arah kecemerlangan Maritim Malaysia dan TLDM seiring dengan matlamat dan komitmen dalam melindungi dan mempertahankan kedaulatan perairan Zon Maritim Malaysia.

Kerjasama berterusan ini juga akan menjadi tonggak utama dalam memastikan peranan dan fungsi tugas pengoperasian kedua-dua agensi berada ditahap yang optimum di samping bertukar pandangan mengenai pembangunan dan tahap kesiagaan aset sedia ada.

Pertemuan diakhiri dengan pertukaran cenderahati sebagai tanda kerjasama harmoni yang terjalin melalui kunjungan hormat ini.

 

KUNJUNGAN HORMAT TLDM 4   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 2   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 3
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC