03
Jum, Feb

DENDA RM12.6 JUTA, NELAYAN VIETNAM TERIMA PADAH

KUANTAN, 12 Disember –  Seorang tekong bot nelayan Vietnam didenda RM3,000,000 manakala 12 awak-awak didenda RM300,000 setiap seorang oleh Mahkamah Seksyen Kuantan jumaat lalu, kerana menceroboh perairan negara dengan melakukan aktiviti menangkap ikan secara haram.

Hakim mahkamah, Siti Aminah Ghazali menetapkan tekong tersebut, Nguyen Tan Sanh, 32 dan 12 awak-awak yang berusia antara 21 hingga 49 tahun itu boleh dipenjara dua hingga tiga bulan sekiranya gagal membayar denda.

Kesemua tertuduh dijatuhkan hukuman mengikut Seksyen 15(1) Akta Perikanan 1985 yang memperuntukkan hukuman denda tidak lebih RM6 juta membabitkan tekong dan RM600,000 membabitkan awak-awak jika sabit kesalahan.

Perbuatan itu dilakukan di kedudukan lebih kurang 36 batu nautika tenggara Kuala Pahang, pada 3 Oktober tahun lepas. Berdasarkan keterangan kes, bot yang ditahan merupakan bot pembekal (Mother Ship) setelah mendapati bot tersebut tidak daftarkan di Malaysia dan membawa bekalan makanan serta hasil laut dalam perairan negara tanpa kebenaran.

Manakala kes kedua Hakim Mohd Kafli Che Ali menetapkan tekong bot nelayan Vietnam, Pham Chi Dung, 55 didenda RM600,000 manakala 18 awak-awak didenda RM300,000 setiap seorang di mahkamah yang sama. Jika gagal membayar denda, mereka akan dipenjara antara dua hingga empat bulan.

Kesemua tertuduh mengaku bersalah apabila pertuduhan dibacakan terhadap mereka mengikut seksyen yang sama.

Bot tersebut ditahan Kapal Tentera Laut Diraja Malaysia di kedudukan lebih kurang 29 batu nautika timur laut Pulau Tioman, pada 5 Jun lalu sebelum kes diserahkan kepada Maritim Negeri Pahang untuk tangkapan semula.

Mahkamah juga memerintahkan kedua-dua bot tersebut dilucut hak kepada Kerajaan Malaysia dan hasil rampasan hasil laut kedua-dua kes tersebut, termasuk bot serta bekalan diesel dianggarkan bernilai hampir RM3.5 juta.

Pengarah Maritim Negeri Pahang Laksamana Pertama Maritim Datuk Haji Amran bin Haji Daud berkata, hasil keputusan mahkamah hari ini merupakan satu kejayaan kepada Maritim Malaysia dalam usaha berterusan mengekang pencerobohan nelayan asing Vietnam daripada terus berleluasa mengaut hasil laut negara.

Maritim Malaysia sentiasa berusaha memastikan perairan negara selamat dan bebas daripada kegiatan pencerobohan nelayan asing dan Maritim Malaysia juga akan menggunakan pelbagai kaedah pelaksanaan operasi bagi melindungi hasil laut negara dan khazanahnya daripada dicuri dan dirompak oleh nelayan-nelayan asing.

Sebarang maklumat boleh terus disalurkan secara rasmi melalui talian Malaysia Emergency Response Services (MERS) 999 atau Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345.

 WhatsApp Image 2021 12 12 at 9.57.48 AM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC