03
Jum, Feb

MARITIM PAHANG TERUSKAN OPERASI, BENDUNG KLUSTER IMPORT

KUANTAN, 29 Januari – Maritim Negeri Pahang akan terus memperketatkan rondaan laut melalui pemantauan di sekitar sektor operasi menerusi Op Makmur dan Op Khas Kuda Laut di kawasan tanggungjawab perairan negeri ini bagi membendung jenayah rentas sempadan khususnya yang membabitkan kemasukan bot nelayan asing Vietnam ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Datuk Amran bin Daud berkata, tujuan utama membendung kemasukan bot nelayan asing ini adalah bagi mengelak risiko penularan wabak koronavirus (COVID-19).

"Statistik pada tahun lalu, sebanyak 20 tangkapan bot nelayan asing telah dilakukan manakala pada awal tahun ini, satu kes tangkapan pengedaran dadah dan dua bot nelayan asing berjaya digagalkan," katanya dalam satu kenyataan media, di sini hari ini.

Tambah beliau, warga komuniti maritim diingatkan agar tidak menjalankan sebarang aktiviti yang tidak dibenarkan yang boleh diambil tindakan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

“Bagi nelayan tempatan yang turun ke laut pada musim tengkujuh ini, mereka perlu menyediakan peralatan keselamatan yang secukupnya seperti ditetapkan dalam syarat lesen. Antara peralatan perlu ada ialah jaket keselamatan dan pelampung, bot mereka juga perlu dilengkapi dengan Sistem Pengesanan Global (GPS) serta alat perhubungan radio," katanya lagi.

Amran menasihatkan nelayan, supaya lebih berhati-hati dan sentiasa mengambil langkah keselamatan sepanjang musim tengkujuh ini yang menyebabkan terdedah dengan angin kencang serta ombak kuat. Maritim Negeri Pahang akan terus mempergiatkan lagi tugas pemantauan, rondaan dan penguatkuasaan di laut dari semasa ke semasa bagi memastikan sebarang kesalahan dan perlanggaran undang-undang dapat dibanteras agar perairan Pahang sentiasa selamat, aman dan terkawal.

Sebarang aduan dan maklumat boleh disalurkan ke Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

 WhatsApp Image 2021 01 28 at 4.12.13 PM  WhatsApp Image 2021 01 28 at 4.12.14 PM
 WhatsApp Image 2021 01 28 at 4.12.14 PM 1  WhatsApp Image 2021 01 28 at 4.12.14 PM 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC