06
Sel, Jun

DUA KRU NELAYAN MYANMAR DAN SEBUAH BNT DITAHAN

KUALA KURAU, 16 Mei - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melalui Zon Maritim Kuala Kurau telah menahan sebuah bot nelayan tempatan kelas B bersama dua nelayan warga Myanmar di kedudukan 8.8 batu nautika barat laut Pulau Pasir Hitam Perak pada sekitar jam 1.15 petang semalam.
Pengarah Zon Maritim Kuala Kurau, Komander Maritim Mohd Najhan bin Azman Hamid berkata semasa rondaan rutin di perairan Kerian dan Larut Matang, pasukan bot peronda Maritim Malaysia telah mengesan bot itu dan dirapati untuk pemeriksaan.
Hasil pemeriksaan menemukan dua nelayan warga Myanmar termasuk tekong masing-masing berumur 40 dan 47 tahun, tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah berada di bot.
Pemeriksaan lanjut mendapati bot itu memiliki lesen yang sah namun tekong gagal mengemukakan kebenaran menggajikan kru warga asing oleh Ketua Pengarah Perikanan Malaysia.
Kesemua nelayan, bot dan peralatan menangkap ikan ditahan dan dibawa ke Jeti Zon Maritim Kuala Kurau untuk tindakan lanjut.
Kes disiasat di bawah Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal di Malaysia tanpa dokumen pengenalan diri dan Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat sah lesen iaitu menggunakan kru nelayan warga asing tanpa kebenaran serta bot tidak diusahakan sendiri oleh pemiliknya.
Maritim Malaysia mengingatkan kepada masyarakat khususnya komuniti nelayan agar sentiasa mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan demi kesejahteraan bersama.
Sebarang aduan, salah laku dan insiden kecemasan yang berlaku di laut, orang ramai boleh melaporkannya kepada Pusat Operasi Zon Maritim Kuala Kurau di talian 05-7279919 atau MERS 999 untuk maklum balas segera.
WhatsApp Image 2023 05 16 at 11.12.01 1
WhatsApp Image 2023 05 16 at 11.12.01
 
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC