Grid List

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

MARITIM NEGERI TERENGGANU LUPUS ROKOK SELUDUP BERNILAI LEBIH RM1.2 JUTA

NELAYAN DIKHUATIRI HILANG DI PERAIRAN KUALA PAHANG

CEROBOH PERAIRAN NEGARA SEBUAH BOT NELAYAN ASING DITAHAN

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN BAWA BARANG KAWALAN BERSUBSIDI TANPA PERMIT SAH

DUA KRU NELAYAN MYANMAR DAN SEBUAH BNT DITAHAN

KUALA KURAU, 16 Mei - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melalui Zon Maritim Kuala Kurau telah menahan sebuah bot nelayan tempatan kelas B bersama dua nelayan warga Myanmar di kedudukan 8.8 batu nautika barat laut Pulau Pasir Hitam Perak pada sekitar jam 1.15 petang semalam.
Pengarah Zon Maritim Kuala Kurau, Komander Maritim Mohd Najhan bin Azman Hamid berkata semasa rondaan rutin di perairan Kerian dan Larut Matang, pasukan bot peronda Maritim Malaysia telah mengesan bot itu dan dirapati untuk pemeriksaan.
Hasil pemeriksaan menemukan dua nelayan warga Myanmar termasuk tekong masing-masing berumur 40 dan 47 tahun, tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah berada di bot.
Pemeriksaan lanjut mendapati bot itu memiliki lesen yang sah namun tekong gagal mengemukakan kebenaran menggajikan kru warga asing oleh Ketua Pengarah Perikanan Malaysia.
Kesemua nelayan, bot dan peralatan menangkap ikan ditahan dan dibawa ke Jeti Zon Maritim Kuala Kurau untuk tindakan lanjut.
Kes disiasat di bawah Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal di Malaysia tanpa dokumen pengenalan diri dan Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat sah lesen iaitu menggunakan kru nelayan warga asing tanpa kebenaran serta bot tidak diusahakan sendiri oleh pemiliknya.
Maritim Malaysia mengingatkan kepada masyarakat khususnya komuniti nelayan agar sentiasa mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan demi kesejahteraan bersama.
Sebarang aduan, salah laku dan insiden kecemasan yang berlaku di laut, orang ramai boleh melaporkannya kepada Pusat Operasi Zon Maritim Kuala Kurau di talian 05-7279919 atau MERS 999 untuk maklum balas segera.
WhatsApp Image 2023 05 16 at 11.12.01 1
WhatsApp Image 2023 05 16 at 11.12.01
 
Grid List

ZON MARITIM MIRI | KM RHU DAN KM JEPAK MELAKUKAN PELAKSANAAN PENENTUAN TAHAP KECEKAPAN KAPAL (PTKK)

MIRI, 20 September – KM RHU dan KM JEPAK telah melakukan Penentuan Tahap Kecekapan Kapal (PTKK) di Zon Maritim Miri oleh Seksyen Latihan Operasi (SLOP), Bahagian Penguatkuasaan dan Penyelarasan Maritim (BPPM), Ibu Pejabat Maritim Malaysia dari 6 hingga 10 September 2023.

Dalam sesi ini, Kepten Maritim Salehuddin bin Zakaria bertindak selaku Ketua Penilai semasa hari Penilaian Kesiagaan Operasi (ORE) yang diadakan pada 9 September 2023. Manakala latihan fasa di laut dan pelabuhan telah dilakukan pada 6 hingga 8 September 2023.

Tujuan PTKK dilaksanakan adalah untuk menilai tahap kesiapsiagaan warga kapal bagi menentukan keupayaan dan pengoperasian kapal merangkumi aspek pengendalian tatacara evolusi, peralatan dan langkah-langkah keselamatan semasa melaksanakan operasi di laut mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan.

Menurut Pengarah Zon Maritim Miri, Kepten Maritim Mohd Shafie bin Hj. Paing, melalui program yang dilakukan ini ia dapat meningkatkan tahap profesional dan kecekapan pegawai dan anggota di kapal sebagai persediaan untuk menghadapi segala bentuk cabaran di laut.

 

WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 1
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.43 2
 
WhatsApp Image 2023 09 20 at 11.01.44
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC