Grid List

TIGA LAGI KAPAL PENGANGKUT DITAHAN BERSAUH SECARA HARAM

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

DUA KRU NELAYAN MYANMAR DAN SEBUAH BNT DITAHAN

KUALA KURAU, 16 Mei - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melalui Zon Maritim Kuala Kurau telah menahan sebuah bot nelayan tempatan kelas B bersama dua nelayan warga Myanmar di kedudukan 8.8 batu nautika barat laut Pulau Pasir Hitam Perak pada sekitar jam 1.15 petang semalam.
Pengarah Zon Maritim Kuala Kurau, Komander Maritim Mohd Najhan bin Azman Hamid berkata semasa rondaan rutin di perairan Kerian dan Larut Matang, pasukan bot peronda Maritim Malaysia telah mengesan bot itu dan dirapati untuk pemeriksaan.
Hasil pemeriksaan menemukan dua nelayan warga Myanmar termasuk tekong masing-masing berumur 40 dan 47 tahun, tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah berada di bot.
Pemeriksaan lanjut mendapati bot itu memiliki lesen yang sah namun tekong gagal mengemukakan kebenaran menggajikan kru warga asing oleh Ketua Pengarah Perikanan Malaysia.
Kesemua nelayan, bot dan peralatan menangkap ikan ditahan dan dibawa ke Jeti Zon Maritim Kuala Kurau untuk tindakan lanjut.
Kes disiasat di bawah Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal di Malaysia tanpa dokumen pengenalan diri dan Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat sah lesen iaitu menggunakan kru nelayan warga asing tanpa kebenaran serta bot tidak diusahakan sendiri oleh pemiliknya.
Maritim Malaysia mengingatkan kepada masyarakat khususnya komuniti nelayan agar sentiasa mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan demi kesejahteraan bersama.
Sebarang aduan, salah laku dan insiden kecemasan yang berlaku di laut, orang ramai boleh melaporkannya kepada Pusat Operasi Zon Maritim Kuala Kurau di talian 05-7279919 atau MERS 999 untuk maklum balas segera.
WhatsApp Image 2023 05 16 at 11.12.01 1
WhatsApp Image 2023 05 16 at 11.12.01
 
Grid List

PERHIMPUNAN BULANAN ZON MARITIM MIRI DAN MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT LASKAR KELAS I MARITIM

MIRI, 5 Disember - Pengarah Zon Maritim Miri Kepten Maritim Mohd Shafie Bin Haji Paing telah menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Laskar Kelas I Maritim kepada anggota yang terlibat dalam perhimpunan bulanan warga Zon Maritim Miri yang bertempat di Ibu Pejabat Zon Maritim Miri, Sarawak. 
 
Majlis ini menyaksikan pemakaian pangkat bagi 8 orang anggota Zon Maritim Miri yang berpangkat Laskar Kelas II Maritim kepada Laskar Kelas I Maritim. Anggota yang terlibat adalah LK I (M) Maritim Petrus anak Balang, LK I (M) Mansor bin Ibnu, LK I (M) Muhamad Fadil bin Mohd Asa'ari, LK I Tek (M) Raimi Afiq bin Noor Lokman, LK I (M) Sakthi Kumar a/l Regendran, LK I (M) Ahmad Izzuddin bin Mohd Saki, LK I (M) Muhammad Nasaruddin bin Abd Khelek dan LK I (M) Mohamad Firdhaus bin Roslan.
 
Dalam majlis itu juga Kepten Maritim Mohd Shafie turut berharap, semoga dengan kenaikan pangkat ini akan menjadi batu loncatan bagi anggota berkenaan untuk terus maju jaya  dalam perkhidmatan.
 

WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.45 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.44 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.47 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.46 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC