Grid List

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

40 PEGAWAI MARITIM MALAYSIA HADIRI FORUM ‘MALAYSIA’S MARITIME SECURITY : THREATS, POLICY AND PRACTICE’

PUTRAJAYA, 17 November – Sebanyak 40 pegawai Maritim Malaysia telah menghadiri Forum ‘Malaysia’s Maritime Security : Threats, Policy and Practice’ bertempat di Hotel Everly Putrajaya baru-baru ini.

Pogram yang dianjurkan oleh Bahagian Keselamatan dan Pengawasan Maritim, Ibu Pejabat Maritim Malaysia Putrajaya ini berlangsung selama tiga hari bermula 14 hingga 16 November.

Tujuan program ini diadakan adalah sebagai platform pendedahan kepada isu-isu keselamatan maritim yang berkaitan dengan Malaysia melibatkan pelbagai aspek termasuk ancaman kedaulatan Perairan Malaysia, keselamatan pelayaran dan perlindungan sumber daya marin negara.

Selain itu, program ini dapat membantu pegawai memahami dari segi pengoperasian dan penguatkuasaan undang-undang dalam menghadapi cabaran mengenai isu-isu keselamatan Maritim Malaysia dan fungsi serta peranan Maritim Malaysia.

Barisan ahli panel yang hadir dalam forum tersebut ialah Felow Kanan East Asian International Relation CAUCUS, Dr. Hoo Chiew Ping, Pengarah Institut Pengajian China Universiti Malaya, Professor Madya Dr Ngeow Chow Bing, dan wakil sekretariat Bahagian Keselamatan dan Pengawasan Maritim, Komander Maritim Mohd Shah Rulashari bin Ahmad Omar.

Diharapkan dengan pelaksanaan program seperti ini dapat memberi lebih banyak ilmu pengetahuan dan peluang bertukar-tukar pandangan di antara pegawai Maritim Malaysia dan akademia menerusi kerjasama awam dan swasta di masa hadapan.

Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Maritim Datuk Hamid Haji Mohd Amin juga berkesempatan hadir di acara penutup program dengan beramah mesra bersama semua peserta.

 

IMG 5620 1   IMG 5626 1   IMG 5646 1   IMG 5648 1
Grid List

PERHIMPUNAN BULANAN ZON MARITIM MIRI DAN MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT LASKAR KELAS I MARITIM

MIRI, 5 Disember - Pengarah Zon Maritim Miri Kepten Maritim Mohd Shafie Bin Haji Paing telah menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Laskar Kelas I Maritim kepada anggota yang terlibat dalam perhimpunan bulanan warga Zon Maritim Miri yang bertempat di Ibu Pejabat Zon Maritim Miri, Sarawak. 
 
Majlis ini menyaksikan pemakaian pangkat bagi 8 orang anggota Zon Maritim Miri yang berpangkat Laskar Kelas II Maritim kepada Laskar Kelas I Maritim. Anggota yang terlibat adalah LK I (M) Maritim Petrus anak Balang, LK I (M) Mansor bin Ibnu, LK I (M) Muhamad Fadil bin Mohd Asa'ari, LK I Tek (M) Raimi Afiq bin Noor Lokman, LK I (M) Sakthi Kumar a/l Regendran, LK I (M) Ahmad Izzuddin bin Mohd Saki, LK I (M) Muhammad Nasaruddin bin Abd Khelek dan LK I (M) Mohamad Firdhaus bin Roslan.
 
Dalam majlis itu juga Kepten Maritim Mohd Shafie turut berharap, semoga dengan kenaikan pangkat ini akan menjadi batu loncatan bagi anggota berkenaan untuk terus maju jaya  dalam perkhidmatan.
 

WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.45 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.44 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.47 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.46 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC