Grid List

TIGA LAGI KAPAL PENGANGKUT DITAHAN BERSAUH SECARA HARAM

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

UJIAN KEMAHIRAN MENEMBAK TINGKATKAN KEPAKARAN PEGAWAI DAN ANGGOTA MARITIM NEGERI KELANTAN

KOK LANAS, 15 November – Maritim Negeri Kelantan mengadakan Ujian Kemahiran Menembak Senjata Kecil (UKMSK) melibatkan pegawai dan anggota ibu pejabat Maritim Negeri Kelantan dan Pos Maritim Pengkalan Kubor bertempat di Lapang Sasar Bukit Merbau, Kok Lanas, Kelantan pada 14 dan 15 November 2023.

Pengarah Maritim Negeri Kelantan, Kepten Maritim Syed Nor Adli bin Syed Ab Rahman berkata, program ini dapat membantu meningkatkan kemahiran dan keyakinan anggota dalam melaksanakan tugas, memupuk sikap bertanggungjawab ketika mengendalikan senjata di samping mengeratkan lagi hubungan dan kerjasama diantara warga Maritim Negeri Kelantan.

Syed Nor Adli menjelaskan, menembak juga memerlukan fokus dan disiplin yang tinggi kerana umum mengetahui tentang bahayanya senjata api sekiranya ia tidak dikendalikan dengan berhati-hati dan mempunyai disiplin yang tinggi.

Beliau berkata demikian pada majlis penutup Ujian Kemahiran Menembak Senjata Kecil (UKMSK) di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Pengarah Operasi Maritim Negeri Kelantan, Komander Maritim Khairun Dalilah binti Baharin serta pegawai kanan Maritim Negeri Kelantan.

Pada ucapan yang sama Syed Nor Adli turut berkata, latihan berterusan secara berkala ini amat perlu bagi melahirkan warga Maritim Negeri Kelantan yang berkepakaran dalam mengendalikan senjata khususnya ketika operasi.

Katanya lagi program ini dilaksanakan bertujuan memantapkan keyakinan dan penguasaan anggota dalam teknik menembak yang terbaik.

Ujian kemahiran menembak kali ini melibatkan disiplin menembak Precision, pada jarak 5, 7 dan 15 meter.

Ujian menembak senjata api kecil menggunakan senjata dari jenis pistol Glock 19. Kemahiran menembak pegawai dan anggota turut diuji dalam mengendalikan senapang dari jenis COLT M16 pada jarak 100 meter.

 

WhatsApp Image 2023 11 15 at 8.34.25 PM   WhatsApp Image 2023 11 15 at 8.34.20 PM 1   WhatsApp Image 2023 11 15 at 8.34.20 PM 2   WhatsApp Image 2023 11 15 at 8.34.21 PM 1
Grid List

PERHIMPUNAN BULANAN ZON MARITIM MIRI DAN MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT LASKAR KELAS I MARITIM

MIRI, 5 Disember - Pengarah Zon Maritim Miri Kepten Maritim Mohd Shafie Bin Haji Paing telah menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Laskar Kelas I Maritim kepada anggota yang terlibat dalam perhimpunan bulanan warga Zon Maritim Miri yang bertempat di Ibu Pejabat Zon Maritim Miri, Sarawak. 
 
Majlis ini menyaksikan pemakaian pangkat bagi 8 orang anggota Zon Maritim Miri yang berpangkat Laskar Kelas II Maritim kepada Laskar Kelas I Maritim. Anggota yang terlibat adalah LK I (M) Maritim Petrus anak Balang, LK I (M) Mansor bin Ibnu, LK I (M) Muhamad Fadil bin Mohd Asa'ari, LK I Tek (M) Raimi Afiq bin Noor Lokman, LK I (M) Sakthi Kumar a/l Regendran, LK I (M) Ahmad Izzuddin bin Mohd Saki, LK I (M) Muhammad Nasaruddin bin Abd Khelek dan LK I (M) Mohamad Firdhaus bin Roslan.
 
Dalam majlis itu juga Kepten Maritim Mohd Shafie turut berharap, semoga dengan kenaikan pangkat ini akan menjadi batu loncatan bagi anggota berkenaan untuk terus maju jaya  dalam perkhidmatan.
 

WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.45 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.44 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.47 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.46 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC