20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

PASKAM BERI PENDEDAHAN ILMU MARITIM KEPADA MAHASISWA UMT

KUALA TERENGGANU, 14 September – Hampir setahun kursus badan beruniform Pasukan Kadet Maritim (PASKAM) ditawarkan kepada mahasiswa Universiti Malaysia Terengganu (UMT), sepanjang tempoh tersebut kursus ini dilihat memberi impak yang positif kepada para mahasiswa yang menyertainya.

Penyelaras PASKAM Negeri Terengganu, Leftenan Maritim Abdul Basir bin Aziz berkata, kewujudan PASKAM di Universiti Awam (UA) bertujuan memberi pendedahan kepada para mahasiswa mengenai tanggungjawab Maritim Malaysia dalam menguatkuasakan undang-undang di perairan negara.

Beliau turut berkata, mahasiswa yang menyertai PASKAM akan dibentuk menjadi individu yang berdisiplin dari segi mental dan fizikal sekaligus bersedia menjadi pemimpin pada masa hadapan yang mempunyai jati diri yang utuh serta cintakan negara.

Terkini Maritim Negeri Terengganu dengan kerjasama Pusat Kokurikulum UMT telah melaksanakan pelbagai latihan dan program berdasarkan silibus PASKAM di universiti itu.

Antara latihan yang dilaksanakan ialah mempelajari kemahiran menembak senjata api kecil, navigasi di laut, berenang, cara pengendalian kapal dan bot serta banyak lagi.

Sementara itu pembantu penyelaras PASKAM Leftenan Madya Maritim Mohd Iqbal Manaf bin Isha berkata, pelaksanaan PASKAM memberi impak positif kepada Agensi untuk menarik minat serta memberi pengetahuan kepada orang awam bermula dari peringkat sekolah hingga ke institusi pengajian tinggi berkaitan peranan dan fungsi sebenar Maritim Malaysia menguatkuasakan undang-undang di Zon Maritim Malaysia (ZMM).

 

PASKAM 2
 
PASKAM 3
 
PASKAM 4
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC