Grid List

MARITIM NEGERI KELANTAN | EMPAT BOT, 43 NELAYAN VIETNAM DITAHAN

ISS KE-25 | PENTAS PENTING PERKUKUH PERSEFAHAMAN KESELAMATAN MARITIM ANTARABANGSA

MARITIM MALAYSIA LUPUS DADAH BERNILAI LEBIH RM27 JUTA

PATKOR OPTIMA MALINDO | PERKUKUH KERJASAMA ERAT PASUKAN KESELAMATAN MALAYSIA – INDONESIA

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

PASKAM BERI PENDEDAHAN ILMU MARITIM KEPADA MAHASISWA UMT

KUALA TERENGGANU, 14 September – Hampir setahun kursus badan beruniform Pasukan Kadet Maritim (PASKAM) ditawarkan kepada mahasiswa Universiti Malaysia Terengganu (UMT), sepanjang tempoh tersebut kursus ini dilihat memberi impak yang positif kepada para mahasiswa yang menyertainya.

Penyelaras PASKAM Negeri Terengganu, Leftenan Maritim Abdul Basir bin Aziz berkata, kewujudan PASKAM di Universiti Awam (UA) bertujuan memberi pendedahan kepada para mahasiswa mengenai tanggungjawab Maritim Malaysia dalam menguatkuasakan undang-undang di perairan negara.

Beliau turut berkata, mahasiswa yang menyertai PASKAM akan dibentuk menjadi individu yang berdisiplin dari segi mental dan fizikal sekaligus bersedia menjadi pemimpin pada masa hadapan yang mempunyai jati diri yang utuh serta cintakan negara.

Terkini Maritim Negeri Terengganu dengan kerjasama Pusat Kokurikulum UMT telah melaksanakan pelbagai latihan dan program berdasarkan silibus PASKAM di universiti itu.

Antara latihan yang dilaksanakan ialah mempelajari kemahiran menembak senjata api kecil, navigasi di laut, berenang, cara pengendalian kapal dan bot serta banyak lagi.

Sementara itu pembantu penyelaras PASKAM Leftenan Madya Maritim Mohd Iqbal Manaf bin Isha berkata, pelaksanaan PASKAM memberi impak positif kepada Agensi untuk menarik minat serta memberi pengetahuan kepada orang awam bermula dari peringkat sekolah hingga ke institusi pengajian tinggi berkaitan peranan dan fungsi sebenar Maritim Malaysia menguatkuasakan undang-undang di Zon Maritim Malaysia (ZMM).

 

PASKAM 2
 
PASKAM 3
 
PASKAM 4
Grid List

MARITIM NEGERI PERAK | KURSUS INTERMEDIATE INTERDICTION SIRI 1/2023

LUMUT, 22 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Maritim Negeri Perak menganjurkan Kursus 'Intermediate Interdiction' Siri 1/2023 selama lima hari bermula 18 hingga 22 September 2023.

Kursus yang melibatkan seramai 18 peserta terdiri daripada 15 anggota Maritim Negeri Perak itu termasuk penglibatan setiap seorang peserta daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Perak, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Selain itu, seramai empat orang Jurulatih dari MTT Interdiction APMM turut menghadiri kursus ini.

Objektif kursus adalah untuk memberi penekanan khusus berpandukan Prosedur Operasi Standard (SOP) dan tatacara penggeledahan serta meningkatkan pengetahuan secara teori dan praktikal dalam menggeledah.

Selain itu, objektif kursus ini adalah untuk meningkatkan kebolehan melaksanakan teknik mempertahankan diri dan mengawal situasi yang kritikal serta meningkatkan kemahiran dan keyakinan pegawai dan anggota sebagai pasukan geledah.

Pelaksanaan kursus ini dibahagikan kepada dua fasa meliputi fasa teori dan praktikal yang dilaksanakan di kapal KM Nyalau.

Selain itu, para peserta turut diuji secara dalam talian melalui 'application Kahoot' di akhir sesi.

Majlis penutupan kursus ini disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Perak, Encik Mohd Hailnizam bin Mohd Mokhtar yang mewakili Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohd Hambali bin Ya’akup.

 

WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.13 3
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16 1
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.15
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC