30
Kha, Mei

Grid List

US COAST GUARD PERKUKUH HUBUNGAN DENGAN MARITIM MALAYSIA

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CURI HASIL LAUT RM3.3 JUTA DITAHAN .

KAPAL TANGKI TANPA DOKUMEN SAH DITAHAN ZON MARITIM MIRI

TIGA WARGA MYANMAR BERSAMA BOT DITAHAN DAN 51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN CUBAAN SELUDUP DAGING HAIWAN TERANCAM BERNILAI LEBIH RM500 RIBU

ZON MARITIM TAWAU TAHAN BOT KARGO MUAT BARANG KAWALAN TANPA PERMIT .

MARITIM NEGERI PERAK RAMPAS 25 SET BUBU NAGA

PEMANGKU KP MARITIM MALAYSIA MENGHADAP SEMBAH TAKLIMAT KE BAWAH DULI YDP AGONG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

TAWAU, 17 APRIL – Zon Maritim Tawau telah menahan sebuah bot kargo tempatan yang membawa muatan pelbagai barangan runcit dan barang kawalan tanpa pengisytiharaan pada jam 1.15 petang semalam.

Pengarahnya, Kepten Maritim Shahrizan bin Raman berkata, berdasarkan maklumat Pusat Operasi Zon Maritim Tawau yang diterima dari orang awam mengenai aktiviti pemunggahan barangan runcit di kawasan Jeti, bot ronda Maritim Malaysia ketika dalam OP KHAS PAGAR LAUT dan OP TIRIS telah diatur gerak ke lokasi iaitu di kedudukan 0.4 batu nautika selatan Jeti CIQ Tawau.

Pemeriksaan ke atas bot yang ditahan mendapati, seorang warga tempatan berusia 37 tahun bertindak selaku juragan bot telah membawa muatan 200 kilogram beras, 10 kotak minyak masak, 204 kilogram gula pasir, tiga gelen petrol dan tiga tong gas LPG disyaki untuk pasaran di Pulau Sebatik.

Pemeriksaan lanjut mendapati juragan berkenaan gagal mengemukakan dokumen pengisytiharaan kastam berkaitan barangan yang dibawa dan tidak mempunyai lesen runcit beras.

Juragan, bot serta muatan tersebut ditahan dan dibawa ke Jeti Zon Maritim Tawau dan diserahkan kepada pegawai penyiasat Zon Maritim Tawau untuk disiasat di bawah Akta Kastam 1967 dan Akta Kawalan Padi dan Beras 1994. Kesemua barangan termasuk bot kargo, enjin bot dan muatan barangan disita dengan nilai keseluruhan rampasan dianggarkan berjumlah hampir RM27 ribu.

Modus operandi yang digunakan oleh peniaga dengan membawa barangan runcit dalam kuantiti yang kecil namun secara berulang perlu dibanteras bagi mengelakkan sindiket penyeludupan membawa barang kawalan tersebut ke negara jiran.

Sebarang maklumat, aduan dan insiden kecemasan di laut orang ramai boleh menyalurkannya ke Pusat Operasi Zon Maritim Tawau di talian 089-750116 atau MERS 999 untuk maklum balas segera.

 

TAWAU SELUDUP BRG 3
 
TAWAU SELUDUP BRG 2
Grid List

FORUM ‘WOMEN IN LAW ENFORCEMENT’ TINGKAT KEUPAYAAN WANITA DALAM BIDANG PENGUATKUASAAN

PUTRAJAYA, 29 MEI – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia komited dalam mempertingkatkan kebolehan dan keupayan pegawai-pegawai wanitanya melalui penyertaan forum ‘Women In Law Enforcement’ anjuran Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia di Putrajaya, semalam.

Seramai hampir 100 orang pegawai-pegawai wanita daripada pelbagai agensi penguatkuasaan kerajaan dihimpunkan dalam majlis itu terdiri dari Maritim Malaysia, Majlis Keselamatan Negara, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Penjara Malaysia dan Jabatan Perikanan Malaysia bersama United States Coast Guard.

Majlis itu menampilkan wakil daripada Maritim Malaysia, Laksamana Pertama Maritim Zulinda Ramly sebagai panel, diikuti dengan Timbalan Ketua Polis Selangor, DCP Dato’ S. Sasikala Devi dan Komandan US Coast Guard, Admiral Linda Fagan bersama moderator, Director of International Affairs and Foreign Policy Advisor, Ms. Holly Haverstick.

Topik wanita dalam bidang penguatkuasaan menjadi perbincangan dan perkongsian samada dari moderator dan para peserta khususnya cabaran wanita dalam bidang penguatkuasaan disamping meningkatkan keyakinan serta kepercayaan masyarakat kepada keupayaan wanita melaksanakan tugas dibidang penguatkuasaan yang biasanya dimonopoli oleh pegawai dan anggota lelaki.

Menerusi forum itu, Laksamana Pertama Maritim Zulinda yang juga merupakan figura wanita pertama Maritim Malaysia yang diangkat sebagai Laksamana Pertama Maritim turut menekankan bahawa wanita turut memainkan peranan yang penting dalam melaksanakan tugasan di laut meskipun tugasan itu merupakan satu cabaran.

Menurutnya, beliau menjadikan cabaran sebagai satu usaha untuk meningkatkan keupayaan diri ke tahap yang lebih tinggi dan ia juga sebagai inspirasi kepada wanita-wanita yang ingin berjaya dalam kerjaya ini.

Program tersebut turut disokong dengan hasrat Pemangku Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan Ibrahim yang ingin memperkasakan pengupayaan pegawai dan anggota wanita dalam Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

 

WOMEN FORUM   WOMEN FORUM 3
     
WOMEN FORUM 4   WOMEN FORUM 5

 

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC