30
Kha, Mei

Grid List

US COAST GUARD PERKUKUH HUBUNGAN DENGAN MARITIM MALAYSIA

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CURI HASIL LAUT RM3.3 JUTA DITAHAN .

KAPAL TANGKI TANPA DOKUMEN SAH DITAHAN ZON MARITIM MIRI

TIGA WARGA MYANMAR BERSAMA BOT DITAHAN DAN 51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN CUBAAN SELUDUP DAGING HAIWAN TERANCAM BERNILAI LEBIH RM500 RIBU

ZON MARITIM TAWAU TAHAN BOT KARGO MUAT BARANG KAWALAN TANPA PERMIT .

MARITIM NEGERI PERAK RAMPAS 25 SET BUBU NAGA

PEMANGKU KP MARITIM MALAYSIA MENGHADAP SEMBAH TAKLIMAT KE BAWAH DULI YDP AGONG

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

LUMUT, 13 APRIL – Maritim Negeri Perak menahan dua bot nelayan tempatan kelas B di kedudukan 3.8 dan 3.9 batu nautika timur Pulau Lalang, Perak kira-kira pada jam 11.10 dan 11.15 pagi semalam.

Pengarahnya, Kepten Maritim Mohamad Shukri bin Khotob berkata, kedua-dua bot terbabit dikesan ketika sedang leka melakukan aktiviti perikanan oleh pasukan bot peronda ketika melakukan rondaan menerusi OP SAYONG, OP PINTAS, OP TIRIS dan OP KHAS PAGAR LAUT di sekitar perairan negeri Perak.

Pemeriksaan mendapati, kedua-dua bot berkenaan dikendalikan oleh dua tekong bersama dua kru warga tempatan berumur dalam lingkungan 21 hingga 46 tahun.

Pemeriksaan lanjut mendapati, kedua-dua bot terbabit beroperasi kurang daripada 5 batu nautika dari daratan.

Kes disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 kerana kedua-dua bot terbabit beroperasi kurang daripada 5 batu nautika dari daratan.

Kesemua nelayan ditahan, manakala bot, hasil tangkapan dan peralatan menangkap ikan dirampas dan diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk tindakan lanjut.

Dalam kejadian berasingan, Maritim Negeri Perak telah merampas sebanyak 25 set bubu naga atau bubu kambang (China Prawn Net Trap) di kedudukan sekitar 2.5 batu nautika dari barat laut muara sungai Pantai Remis, Perak sekitar pukul 3.30 tengahari, Khamis lalu.

Mengulas lanjut berkaitan kes tersebut, Shukri memaklumkan ketika anggota bot ronda Maritim Malaysia yang sedang melaksanakan OP SAYONG / OP PINTAS / OP TANJUNG / OP TIRIS dan OP KHAS PAGAR LAUT telah mengesan bubu naga yang berukuran lebih kurang 10 meter panjang setiap satu yang dipasang secara berangkai.

Jelas beliau, tinjauan secara dekat oleh anggota bot ronda mengesahkan bendera berwarna biru mencurigakan terapung di permukaan air yang diikat pada pancang kayu adalah penanda kepada bubu naga ini dipasang oleh individu atau kumpulan yang tidak bertanggungjawab.

Kesemua bubu naga yang dianggarkan bernilai hampir dua ribu ringgit itu dirampas sebelum diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk tindakan lanjut.

Pemilik bubu naga boleh didakwa di bawah Seksyen 11(3)(c) Akta Perikanan 1985 kerana menangkap ikan menggunakan kaedah yang tidak dibenarkan.

Jika disabitkan kesalahan, individu yang melakukan kesalahan berkenaan akan dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM20 ribu atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Sebarang laporan, aduan dan insiden kecemasan di laut, orang ramai boleh menghubungi Maritim Malaysia di talian Pusat Operasi Maritim Negeri Perak (05-6838737) atau MERS 999 untuk maklum balas segera.

 

 

LUMUT BOT BUBU
 
LUMUT BOT BUBU 2
 
LUMUT BOT BUBU 4
 
LUMUT BOT BUBU 6
Grid List

FORUM ‘WOMEN IN LAW ENFORCEMENT’ TINGKAT KEUPAYAAN WANITA DALAM BIDANG PENGUATKUASAAN

PUTRAJAYA, 29 MEI – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia komited dalam mempertingkatkan kebolehan dan keupayan pegawai-pegawai wanitanya melalui penyertaan forum ‘Women In Law Enforcement’ anjuran Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia di Putrajaya, semalam.

Seramai hampir 100 orang pegawai-pegawai wanita daripada pelbagai agensi penguatkuasaan kerajaan dihimpunkan dalam majlis itu terdiri dari Maritim Malaysia, Majlis Keselamatan Negara, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Penjara Malaysia dan Jabatan Perikanan Malaysia bersama United States Coast Guard.

Majlis itu menampilkan wakil daripada Maritim Malaysia, Laksamana Pertama Maritim Zulinda Ramly sebagai panel, diikuti dengan Timbalan Ketua Polis Selangor, DCP Dato’ S. Sasikala Devi dan Komandan US Coast Guard, Admiral Linda Fagan bersama moderator, Director of International Affairs and Foreign Policy Advisor, Ms. Holly Haverstick.

Topik wanita dalam bidang penguatkuasaan menjadi perbincangan dan perkongsian samada dari moderator dan para peserta khususnya cabaran wanita dalam bidang penguatkuasaan disamping meningkatkan keyakinan serta kepercayaan masyarakat kepada keupayaan wanita melaksanakan tugas dibidang penguatkuasaan yang biasanya dimonopoli oleh pegawai dan anggota lelaki.

Menerusi forum itu, Laksamana Pertama Maritim Zulinda yang juga merupakan figura wanita pertama Maritim Malaysia yang diangkat sebagai Laksamana Pertama Maritim turut menekankan bahawa wanita turut memainkan peranan yang penting dalam melaksanakan tugasan di laut meskipun tugasan itu merupakan satu cabaran.

Menurutnya, beliau menjadikan cabaran sebagai satu usaha untuk meningkatkan keupayaan diri ke tahap yang lebih tinggi dan ia juga sebagai inspirasi kepada wanita-wanita yang ingin berjaya dalam kerjaya ini.

Program tersebut turut disokong dengan hasrat Pemangku Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan Ibrahim yang ingin memperkasakan pengupayaan pegawai dan anggota wanita dalam Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

 

WOMEN FORUM   WOMEN FORUM 3
     
WOMEN FORUM 4   WOMEN FORUM 5

 

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC