24
Sab, Feb

Grid List

TIGA NELAYAN DITAHAN KERANA MELAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

LAGI RAMPASAN BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

BAWA BAHAN API TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT PENUMPANG

BOT TUNDA DAN TONGKANG DITAHAN KERANA DISYAKI LAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

CUBAAN SELUDUP MASUK DAUN GANJA SEGAR GAGAL

TIGA NELAYAN DITAHAN, CUBA SELUDUP ENAM RIBU LITER DIESEL

OP CARILAMAT HARI KE-2 | LELAKI TEMPATAN DISYAKI LEMAS DI PANTAI BATU BURUK

51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN KERIAN DAN LARUT MATANG

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

PUTRAJAYA, 30 November – Maritim Malaysia melalui Maritime Rescue Coordination Centre (MRCC) Putrajaya buat pertama kalinya telah menyertai Search and Rescue Communication Exercise (SARCOMEX) melibatkan tiga negara iaitu Malaysia, Indonesia dan Thailand.

Objektif utama eksesais ini diadakan adalah bagi memastikan ketiga-tiga negara bersedia menghadapi sebarang insiden kecemasan di laut sekiranya berlaku di sempadan ketiga-tiga negara.

Eksesais ini melibatkan latihan secara komunikasi menggunakan telefon dan emel sebagai medium utama.

Eksesais telah dilaksanakan bermula jam 10.00 pagi hingga 12.30 tengahari tadi waktu Malaysia.

Selesai eksesais, talimat oleh Search Mission Coordinator (SMC) dan Exercise Controller (EXCON) dari ketiga-tiga negara dibuat pada jam 2.00 petang untuk melihat kembali kelemahan dan penambahbaikan yang boleh dilaksanakan di masa akan datang.

Hasil dapatan eksesais ini akan dibentangkan dalam Heads Of Asian Coast Guard Agencies Meeting ke-20 (HACGAM) yang bakal diadakan di Korea Selatan pada 2024 nanti.

 

SARCOMEX   SARCOMEX 4   SARCOMEX 5   SARCOMEX 7
Grid List

MESYUARAT OPERASI AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA KE-40

GENTING HIGHLAND, 23 Februari – Mesyuarat Operasi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia ke-40 telah diadakan baru-baru ini dengan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Maritim Malaysia, YBhg. Laksamana Maritim Datuk Hamid bin Haji Mohd Amin.

Mesyuarat yang berlangsung selama tiga hari itu melibatkat barisan pengurusan tertinggi, pengarah-pengarah bahagian peringkat Ibu Pejabat Maritim Putrajaya dan pengarah-pengarah Maritim Negeri.

Turut hadir ke mesyuarat itu ialah Timbalan Ketua Pengarah (Logistik), Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan bin Ibrahim dan Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan), Tuan Mohd Norzam bin Mustapa.

 

WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.01 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.02 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC