24
Sab, Feb

Grid List

TIGA NELAYAN DITAHAN KERANA MELAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

LAGI RAMPASAN BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

BAWA BAHAN API TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT PENUMPANG

BOT TUNDA DAN TONGKANG DITAHAN KERANA DISYAKI LAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

CUBAAN SELUDUP MASUK DAUN GANJA SEGAR GAGAL

TIGA NELAYAN DITAHAN, CUBA SELUDUP ENAM RIBU LITER DIESEL

OP CARILAMAT HARI KE-2 | LELAKI TEMPATAN DISYAKI LEMAS DI PANTAI BATU BURUK

51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN KERIAN DAN LARUT MATANG

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

KOTA TINGGI, 28 November – Sebuah kapal tangki telah ditahan Zon Maritim Tanjung Sedili kerana bersauh secara haram di perairan Johor Timur semalam.

Pemangku Pengarah Zon Maritim Tanjung Sedili, Komander Maritim Mohd Najib bin Sam berkata, kapal tangki yang berdaftar dari Panama itu ditahan bot ronda Maritim Malaysia pada jam 11.00 pagi di kedudukan 15.8 batu nautika timur laut Tanjung Penawar setelah nakhoda gagal mengemukakan sebarang dokumen kebenaran bersauh ketika diperiksa.

Kapal terbabit dikendalikan oleh 17 orang kru termasuk nakhoda terdiri daripada warga Pakistan, India dan Bangladesh berumur diantara 21 hingga 58 tahun.

Kesemua mereka mempunyai dokumen perjalanan diri yang sah.

Kes akan disiasat di bawah Seksyen 491B(1)(L) Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 kerana bersauh tanpa kebenaran Ketua Pengarah Laut Malaysia yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM100 ribu atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

 

KAPAL DAGANG   KAPAL DAGANG 2
Grid List

MESYUARAT OPERASI AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA KE-40

GENTING HIGHLAND, 23 Februari – Mesyuarat Operasi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia ke-40 telah diadakan baru-baru ini dengan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Maritim Malaysia, YBhg. Laksamana Maritim Datuk Hamid bin Haji Mohd Amin.

Mesyuarat yang berlangsung selama tiga hari itu melibatkat barisan pengurusan tertinggi, pengarah-pengarah bahagian peringkat Ibu Pejabat Maritim Putrajaya dan pengarah-pengarah Maritim Negeri.

Turut hadir ke mesyuarat itu ialah Timbalan Ketua Pengarah (Logistik), Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan bin Ibrahim dan Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan), Tuan Mohd Norzam bin Mustapa.

 

WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.01 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.02 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC