24
Sab, Feb

Grid List

TIGA NELAYAN DITAHAN KERANA MELAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

LAGI RAMPASAN BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

BAWA BAHAN API TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT PENUMPANG

BOT TUNDA DAN TONGKANG DITAHAN KERANA DISYAKI LAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

CUBAAN SELUDUP MASUK DAUN GANJA SEGAR GAGAL

TIGA NELAYAN DITAHAN, CUBA SELUDUP ENAM RIBU LITER DIESEL

OP CARILAMAT HARI KE-2 | LELAKI TEMPATAN DISYAKI LEMAS DI PANTAI BATU BURUK

51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN KERIAN DAN LARUT MATANG

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

KUCHING, 27 November – Sembilan warga Indonesia telah dijatuhkan hukuman penjara oleh Mahkamah Seksyen pada hari ini selepas mengaku bersalah menangkap ikan tanpa permit yang sah di perairan Malaysia.

Pengarah Maritim Negeri Sarawak, Laksamana Pertama Maritim Zin Azman bin Md Yunus berkata, mahkamah terlebih dahulu mengenakan hukuman denda kepadasetiap seorang dengan sebanyak RM1 juta bagi tekong dan RM100 ribu hingga RM200 ribu bagi awak-awak.

Kesemua sembilan warga Indonesia itu gagal membayar denda dan mereka telah dikenakan hukuman penjara bagi tempoh empat hingga tujuh bulan mulai dari tarikh tangkapan iaitu 17 November lalu.

Kesemua suspek telah mengaku bersalah atas pertuduhan di bawah Seksyen 16 (3) Akta Perikanan 1985 iaitu gagal memaklumkan notifikasi pelayaran kepada Jabatan Perikanan Malaysia, oleh itu Mahkamah memerintahkan kesemua mereka di tempatkan di Penjara Puncak Borneo.

Sementara itu, mahkamah juga mengarahkan vesel serta hasil lelongan minyak dan ikan dilucut hak kepada kerajaan Malaysia.

Zin Azman menjelaskan, tangkapan mengenai kes ini difahamkan berlaku di perairan Malaysia dan bukan berhampiran dengan garis sempadan Malaysia – Indonesia.

Maritim Malaysia tidak akan berkompromi dan tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana bot nelayan asing yang memasuki dan melakukan aktiviti perikanan secara tidak sah dengan berlandaskan peruntukan undang-undang sedia ada.

Susulan itu, pihak Maritim Negeri Sarawak memohon kepada masyarakat khususnya komuniti maritim, agar sentiasa membantu bagi melaporkan sebarang salah laku atau kegiatan jenayah di laut menerusi aduan ke talian Pusat Operasi Maritim Malaysia Negeri Sarawak (082-432544) atau MERS 999 untuk maklum balas segera.

(Gambar ihsan daripada Suara Sarawak)

 

PATI PENJARA

Grid List

MESYUARAT OPERASI AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA KE-40

GENTING HIGHLAND, 23 Februari – Mesyuarat Operasi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia ke-40 telah diadakan baru-baru ini dengan dipengerusikan oleh Ketua Pengarah Maritim Malaysia, YBhg. Laksamana Maritim Datuk Hamid bin Haji Mohd Amin.

Mesyuarat yang berlangsung selama tiga hari itu melibatkat barisan pengurusan tertinggi, pengarah-pengarah bahagian peringkat Ibu Pejabat Maritim Putrajaya dan pengarah-pengarah Maritim Negeri.

Turut hadir ke mesyuarat itu ialah Timbalan Ketua Pengarah (Logistik), Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan bin Ibrahim dan Timbalan Ketua Pengarah (Pengurusan), Tuan Mohd Norzam bin Mustapa.

 

WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.01 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.02 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM   WhatsApp Image 2024 02 23 at 2.37.00 PM 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC