30
Kha, Mei

Grid List

US COAST GUARD PERKUKUH HUBUNGAN DENGAN MARITIM MALAYSIA

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CURI HASIL LAUT RM3.3 JUTA DITAHAN .

KAPAL TANGKI TANPA DOKUMEN SAH DITAHAN ZON MARITIM MIRI

TIGA WARGA MYANMAR BERSAMA BOT DITAHAN DAN 51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN CUBAAN SELUDUP DAGING HAIWAN TERANCAM BERNILAI LEBIH RM500 RIBU

ZON MARITIM TAWAU TAHAN BOT KARGO MUAT BARANG KAWALAN TANPA PERMIT .

MARITIM NEGERI PERAK RAMPAS 25 SET BUBU NAGA

PEMANGKU KP MARITIM MALAYSIA MENGHADAP SEMBAH TAKLIMAT KE BAWAH DULI YDP AGONG

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

KUALA KURAU, 18 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melalui Zon Maritim Kuala Kurau telah menahan sebuah bot nelayan tempatan jenis pukat rawa sorong di kedudukan 5.5 batu nautika barat daya Pulau Sangga Besar pada sekitar pukul 9.50 malam semalam.

Pengarah Zon Maritim Kuala Kurau, Komander Maritim Mohd Najhan bin Azman Hamid berkata pasukan bot peronda Maritim Malaysia di atur gerak ke lokasi tangkapan sejurus Pusat Operasi (PUSOP) Zon Maritim Kuala Kurau menerima aduan awam.

Hasil pemeriksaan menemukan dua orang nelayan tempatan termasuk tekong berumur 49 dan 55 tahun berada di bot terbabit.

Pemeriksaan lanjut mendapati bot berkenaan tidak memiliki lesen yang sah dan disyaki menggunakan pukat rawa sorong sebagai peralatan untuk menangkap ikan.

Kedua-dua nelayan, bot dan peralatan menangkap ikan ditahan serta dibawa ke jeti Zon Maritim Kuala Kurau untuk tindakan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 8 (a) Akta Perikanan 1985 kerana mengoperasikan vesel penangkapan ikan tanpa lesen yang sah dan Seksyen 11(3)(b) akta yang sama iaitu memiliki peralatan menangkap ikan yang tidak dilesenkan.

Maritim Malaysia menyeru kepada semua komuniti maritim agar sentiasa mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan demi kesejahteraan ekosistem maritim Malaysia

Sebarang aduan, salah laku dan insiden kecemasan yang berlaku di laut, orang ramai boleh melaporkan kepada Pusat Operasi Zon Maritim Kuala Kurau di talian 05-7279919 atau MERS 999 untuk tindakan segera.

 

RAWA SORONG

Grid List

FORUM ‘WOMEN IN LAW ENFORCEMENT’ TINGKAT KEUPAYAAN WANITA DALAM BIDANG PENGUATKUASAAN

PUTRAJAYA, 29 MEI – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia komited dalam mempertingkatkan kebolehan dan keupayan pegawai-pegawai wanitanya melalui penyertaan forum ‘Women In Law Enforcement’ anjuran Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia di Putrajaya, semalam.

Seramai hampir 100 orang pegawai-pegawai wanita daripada pelbagai agensi penguatkuasaan kerajaan dihimpunkan dalam majlis itu terdiri dari Maritim Malaysia, Majlis Keselamatan Negara, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Penjara Malaysia dan Jabatan Perikanan Malaysia bersama United States Coast Guard.

Majlis itu menampilkan wakil daripada Maritim Malaysia, Laksamana Pertama Maritim Zulinda Ramly sebagai panel, diikuti dengan Timbalan Ketua Polis Selangor, DCP Dato’ S. Sasikala Devi dan Komandan US Coast Guard, Admiral Linda Fagan bersama moderator, Director of International Affairs and Foreign Policy Advisor, Ms. Holly Haverstick.

Topik wanita dalam bidang penguatkuasaan menjadi perbincangan dan perkongsian samada dari moderator dan para peserta khususnya cabaran wanita dalam bidang penguatkuasaan disamping meningkatkan keyakinan serta kepercayaan masyarakat kepada keupayaan wanita melaksanakan tugas dibidang penguatkuasaan yang biasanya dimonopoli oleh pegawai dan anggota lelaki.

Menerusi forum itu, Laksamana Pertama Maritim Zulinda yang juga merupakan figura wanita pertama Maritim Malaysia yang diangkat sebagai Laksamana Pertama Maritim turut menekankan bahawa wanita turut memainkan peranan yang penting dalam melaksanakan tugasan di laut meskipun tugasan itu merupakan satu cabaran.

Menurutnya, beliau menjadikan cabaran sebagai satu usaha untuk meningkatkan keupayaan diri ke tahap yang lebih tinggi dan ia juga sebagai inspirasi kepada wanita-wanita yang ingin berjaya dalam kerjaya ini.

Program tersebut turut disokong dengan hasrat Pemangku Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan Ibrahim yang ingin memperkasakan pengupayaan pegawai dan anggota wanita dalam Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

 

WOMEN FORUM   WOMEN FORUM 3
     
WOMEN FORUM 4   WOMEN FORUM 5

 

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC