Grid List

MARITIM NEGERI KELANTAN | EMPAT BOT, 43 NELAYAN VIETNAM DITAHAN

ISS KE-25 | PENTAS PENTING PERKUKUH PERSEFAHAMAN KESELAMATAN MARITIM ANTARABANGSA

MARITIM MALAYSIA LUPUS DADAH BERNILAI LEBIH RM27 JUTA

PATKOR OPTIMA MALINDO | PERKUKUH KERJASAMA ERAT PASUKAN KESELAMATAN MALAYSIA – INDONESIA

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

KUALA KURAU, 18 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melalui Zon Maritim Kuala Kurau telah menahan sebuah bot nelayan tempatan jenis pukat rawa sorong di kedudukan 5.5 batu nautika barat daya Pulau Sangga Besar pada sekitar pukul 9.50 malam semalam.

Pengarah Zon Maritim Kuala Kurau, Komander Maritim Mohd Najhan bin Azman Hamid berkata pasukan bot peronda Maritim Malaysia di atur gerak ke lokasi tangkapan sejurus Pusat Operasi (PUSOP) Zon Maritim Kuala Kurau menerima aduan awam.

Hasil pemeriksaan menemukan dua orang nelayan tempatan termasuk tekong berumur 49 dan 55 tahun berada di bot terbabit.

Pemeriksaan lanjut mendapati bot berkenaan tidak memiliki lesen yang sah dan disyaki menggunakan pukat rawa sorong sebagai peralatan untuk menangkap ikan.

Kedua-dua nelayan, bot dan peralatan menangkap ikan ditahan serta dibawa ke jeti Zon Maritim Kuala Kurau untuk tindakan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 8 (a) Akta Perikanan 1985 kerana mengoperasikan vesel penangkapan ikan tanpa lesen yang sah dan Seksyen 11(3)(b) akta yang sama iaitu memiliki peralatan menangkap ikan yang tidak dilesenkan.

Maritim Malaysia menyeru kepada semua komuniti maritim agar sentiasa mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan demi kesejahteraan ekosistem maritim Malaysia

Sebarang aduan, salah laku dan insiden kecemasan yang berlaku di laut, orang ramai boleh melaporkan kepada Pusat Operasi Zon Maritim Kuala Kurau di talian 05-7279919 atau MERS 999 untuk tindakan segera.

 

RAWA SORONG

Grid List

MARITIM NEGERI PERAK | KURSUS INTERMEDIATE INTERDICTION SIRI 1/2023

LUMUT, 22 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Maritim Negeri Perak menganjurkan Kursus 'Intermediate Interdiction' Siri 1/2023 selama lima hari bermula 18 hingga 22 September 2023.

Kursus yang melibatkan seramai 18 peserta terdiri daripada 15 anggota Maritim Negeri Perak itu termasuk penglibatan setiap seorang peserta daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Perak, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Selain itu, seramai empat orang Jurulatih dari MTT Interdiction APMM turut menghadiri kursus ini.

Objektif kursus adalah untuk memberi penekanan khusus berpandukan Prosedur Operasi Standard (SOP) dan tatacara penggeledahan serta meningkatkan pengetahuan secara teori dan praktikal dalam menggeledah.

Selain itu, objektif kursus ini adalah untuk meningkatkan kebolehan melaksanakan teknik mempertahankan diri dan mengawal situasi yang kritikal serta meningkatkan kemahiran dan keyakinan pegawai dan anggota sebagai pasukan geledah.

Pelaksanaan kursus ini dibahagikan kepada dua fasa meliputi fasa teori dan praktikal yang dilaksanakan di kapal KM Nyalau.

Selain itu, para peserta turut diuji secara dalam talian melalui 'application Kahoot' di akhir sesi.

Majlis penutupan kursus ini disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Perak, Encik Mohd Hailnizam bin Mohd Mokhtar yang mewakili Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohd Hambali bin Ya’akup.

 

WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.13 3
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16 1
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.15
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC