30
Kha, Mei

Grid List

US COAST GUARD PERKUKUH HUBUNGAN DENGAN MARITIM MALAYSIA

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CURI HASIL LAUT RM3.3 JUTA DITAHAN .

KAPAL TANGKI TANPA DOKUMEN SAH DITAHAN ZON MARITIM MIRI

TIGA WARGA MYANMAR BERSAMA BOT DITAHAN DAN 51 UNIT BUBU NAGA DIRAMPAS

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN CUBAAN SELUDUP DAGING HAIWAN TERANCAM BERNILAI LEBIH RM500 RIBU

ZON MARITIM TAWAU TAHAN BOT KARGO MUAT BARANG KAWALAN TANPA PERMIT .

MARITIM NEGERI PERAK RAMPAS 25 SET BUBU NAGA

PEMANGKU KP MARITIM MALAYSIA MENGHADAP SEMBAH TAKLIMAT KE BAWAH DULI YDP AGONG

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

KUALA KURAU, 17 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melalui Zon Maritim Kuala Kurau telah melaksanakan Medical Evacuation (MADEVAC) bagi membantu seorang kru bot nelayan tempatan kelas C2 warga Kemboja bagi mendapatkan rawatan segera setelah pengsan ketika berada di kedudukan 20.1 batu nautika Barat Laut Kuala Terong, Perak pada Jumaat lalu.

Pengarah Zon Maritim Kuala Kurau, Komander Maritim Mohd Najhan bin Azman Hamid berkata, maklumat MEDEVAC itu diperolehi daripada Pusat Operasi (PUSOP) Maritim Negeri Perak yang berpengkalan di Lumut dan pasukan bot peronda Maritim Malaysia diatur gerak ke lokasi kejadian untuk tindakan lanjut.

Hasil pemeriksaan di lokasi kejadian menemukan seorang kru nelayan warga kemboja yang berada di bot nelayan tempatan kelas C2 telah pengsan.

Mangsa Some Phea berumur 50 tahun dipindahkan ke bot Maritim Malaysia bagi dibawa ke jeti Bagan Panchor untuk menerima rawatan. Mangsa telah dibawa ke hospital berhampiran untuk menerima rawatan lanjut.

Maritim Malaysia mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat di dalam MADEVAC pada kali ini dan menasihati kepada semua komuniti maritim agar sentiasa mengutamakan keselamatan serta mematuhi undang-undang ketika berada di laut.

Sebarang aduan, salah laku dan insiden kecemasan yang berlaku di laut, orang ramai boleh laporkan kepada Pusat Operasi Zon Maritim Kuala Kurau di talian 05-7279919 atau MERS 999 untuk tindakan segera.

 

MEDEVAC
 
MEDEVAC 3
Grid List

FORUM ‘WOMEN IN LAW ENFORCEMENT’ TINGKAT KEUPAYAAN WANITA DALAM BIDANG PENGUATKUASAAN

PUTRAJAYA, 29 MEI – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia komited dalam mempertingkatkan kebolehan dan keupayan pegawai-pegawai wanitanya melalui penyertaan forum ‘Women In Law Enforcement’ anjuran Kedutaan Amerika Syarikat di Malaysia di Putrajaya, semalam.

Seramai hampir 100 orang pegawai-pegawai wanita daripada pelbagai agensi penguatkuasaan kerajaan dihimpunkan dalam majlis itu terdiri dari Maritim Malaysia, Majlis Keselamatan Negara, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia, Jabatan Penjara Malaysia dan Jabatan Perikanan Malaysia bersama United States Coast Guard.

Majlis itu menampilkan wakil daripada Maritim Malaysia, Laksamana Pertama Maritim Zulinda Ramly sebagai panel, diikuti dengan Timbalan Ketua Polis Selangor, DCP Dato’ S. Sasikala Devi dan Komandan US Coast Guard, Admiral Linda Fagan bersama moderator, Director of International Affairs and Foreign Policy Advisor, Ms. Holly Haverstick.

Topik wanita dalam bidang penguatkuasaan menjadi perbincangan dan perkongsian samada dari moderator dan para peserta khususnya cabaran wanita dalam bidang penguatkuasaan disamping meningkatkan keyakinan serta kepercayaan masyarakat kepada keupayaan wanita melaksanakan tugas dibidang penguatkuasaan yang biasanya dimonopoli oleh pegawai dan anggota lelaki.

Menerusi forum itu, Laksamana Pertama Maritim Zulinda yang juga merupakan figura wanita pertama Maritim Malaysia yang diangkat sebagai Laksamana Pertama Maritim turut menekankan bahawa wanita turut memainkan peranan yang penting dalam melaksanakan tugasan di laut meskipun tugasan itu merupakan satu cabaran.

Menurutnya, beliau menjadikan cabaran sebagai satu usaha untuk meningkatkan keupayaan diri ke tahap yang lebih tinggi dan ia juga sebagai inspirasi kepada wanita-wanita yang ingin berjaya dalam kerjaya ini.

Program tersebut turut disokong dengan hasrat Pemangku Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan Ibrahim yang ingin memperkasakan pengupayaan pegawai dan anggota wanita dalam Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia.

 

WOMEN FORUM   WOMEN FORUM 3
     
WOMEN FORUM 4   WOMEN FORUM 5

 

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC