Grid List

MARITIM NEGERI KELANTAN | EMPAT BOT, 43 NELAYAN VIETNAM DITAHAN

ISS KE-25 | PENTAS PENTING PERKUKUH PERSEFAHAMAN KESELAMATAN MARITIM ANTARABANGSA

MARITIM MALAYSIA LUPUS DADAH BERNILAI LEBIH RM27 JUTA

PATKOR OPTIMA MALINDO | PERKUKUH KERJASAMA ERAT PASUKAN KESELAMATAN MALAYSIA – INDONESIA

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN BAWA BARANG KAWALAN BERSUBSIDI TANPA PERMIT SAH

KUDAT, 30 Ogos – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia)melalui Zon Maritim Kudat menahan sebuah bot nelayan yang membawa muatan barang kawalan bersubsidi tanpa permit sah, awal pagi tadi.

Pengarah Zon Maritim Kudat, Komander Maritim Maurice Grenville Abeyeratneberkata, bertindak atas maklumat risikan; Ketika itu pihaknya sedang melakukan rondaan OP PLUTO TIMUR di sekitar perairan Kudat.

Bot berkenaanberjaya dikesan dan diperiksa di kedudukan sekitar 0.6 batu nautika timurmuara Marina Kudat sekitar jam 1.20 pagi.

Hasil pemeriksaan mendapati, tiga individu yang mengendalikan botberkenaan terdiri daripada seorang tekong warga tempatan manakala duakru warga Filipina dalam lingkungan umur 34hingga 46 tahun.

Pemeriksaan lanjut menemukan sejumlah 80 tong berwarna biru disyaki mengandungi minyak petrol dianggarkan sebanyak 1,600 liter dibawa di atas bot berkenaan tanpa permit yang sah.

Kesemua suspek ditahan bersama bot dan barang rampasan dianggarkan berjumlah lebih RM100 ribu dibawa ke jeti sebelum diserahkan kepada pegawai penyiasat Zon Maritim Kudat untuksiasatan lanjut.

Kes disiasat di bawah Akta Kawalan Bekalan 1961 kerana membawa barangkawalan bersubsidi dengan niat untuk melakukan kesalahan dan EnakmenPelabuhan dan Dermaga Sabah 2002 kerana melanggar syarat sah lesen.

Berikutan daripada kejadian berkenaan, pihak Zon Maritim Kudat memohon kepada masyarakat khususnya komuniti maritim membantu pihak agensi denganmelaporkan sebarang salah laku atau kegiatan jenayah yang berlaku di laut kepadaMaritim Malaysia di talian 088-611858 (Pusat Operasi Kudat) dan talian MERS 999yang beroperasi 24 jam.

 

SELUDUP KUDAT 2

Grid List

MARITIM NEGERI PERAK | KURSUS INTERMEDIATE INTERDICTION SIRI 1/2023

LUMUT, 22 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Maritim Negeri Perak menganjurkan Kursus 'Intermediate Interdiction' Siri 1/2023 selama lima hari bermula 18 hingga 22 September 2023.

Kursus yang melibatkan seramai 18 peserta terdiri daripada 15 anggota Maritim Negeri Perak itu termasuk penglibatan setiap seorang peserta daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Perak, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Selain itu, seramai empat orang Jurulatih dari MTT Interdiction APMM turut menghadiri kursus ini.

Objektif kursus adalah untuk memberi penekanan khusus berpandukan Prosedur Operasi Standard (SOP) dan tatacara penggeledahan serta meningkatkan pengetahuan secara teori dan praktikal dalam menggeledah.

Selain itu, objektif kursus ini adalah untuk meningkatkan kebolehan melaksanakan teknik mempertahankan diri dan mengawal situasi yang kritikal serta meningkatkan kemahiran dan keyakinan pegawai dan anggota sebagai pasukan geledah.

Pelaksanaan kursus ini dibahagikan kepada dua fasa meliputi fasa teori dan praktikal yang dilaksanakan di kapal KM Nyalau.

Selain itu, para peserta turut diuji secara dalam talian melalui 'application Kahoot' di akhir sesi.

Majlis penutupan kursus ini disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Perak, Encik Mohd Hailnizam bin Mohd Mokhtar yang mewakili Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohd Hambali bin Ya’akup.

 

WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.13 3
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16 1
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.15
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC