03
Jum, Feb

LANGGAR SYARAT SAH LESEN, BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN

KUANTAN, 7 Julai - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Negeri Pahang telah menahan sebuah bot nelayan tempatan (BNT) kelas C lebih kurang 3.5 batu nautika dari muara Sungai Kuantan yang disyaki melanggar syarat sah lesen kerana tidak mempunyai permit kerja yang sah.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh berkata, bot tersebut diperiksa seterusnya ditahan oleh bot pemintas Maritim Malaysia yang sedang dalam rondaan Op Makmur di perairan Pahang pada jam lebih kurang jam 1.33 petang.

Pemeriksaan lanjut ke atas bot tersebut mendapati tiga kru warga Kemboja dan tekong warga tempatan berumur antara 29 sehingga 40 tahun.

Kesemua kru mempunyai permit kerja yang telah tamat tempoh dan disyaki memiliki pasport palsu.

Bot dan kesemua kru bersama peralatan menangkap ikan termasuk hasil laut anggaran berat 2.65 tan dibawa masuk ke Jeti Penerpa, Kuantan untuk diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Maritim Malaysia untuk tindakan selanjutnya.

Kes ini akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63 kerana disyaki telah melanggar syarat sah lesen dan menggunakan pas kerja yang telah tamat tempoh.

Maritim Malaysia akan memperkasakan penguatkuasaan serta menggesa komuniti maritim terutamanya komuniti nelayan tempatan agar sentiasa mematuhi undang-undang dan mengutamakan keselamatan apabila berada di laut dengan sentiasa memakai jaket keselamatan.

Maritim Malaysia juga mengingatkan komuniti maritim di Perairan Pahang khasnya supaya menjauhi sebarang aktiviti penyalahgunaan dadah dan sebarang aktiviti yang menyalahi undang-undang bagi memastikan Perairan Negeri Pahang aman dan sejahtera.

Sebarang maklumat berkaitan kegiatan jenayah atau kejadian kecemasan di laut boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

 B
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC