03
Jum, Feb

MARITIM NEGERI PAHANG TAHAN SATU BOT NELAYAN TEMPATAN, 5 KRU MYANMAR

KUANTAN, 4 Jun - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pahang telah menahan sebuah Bot Nelayan Tempatan (BNT) Kelas C pada jarak lebih kurang 0.68 batu nautika dari Muara Sungai Kuantan.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin  bin Jusoh berkata, bot tersebut dalam keadaan mencurigakan telah ditahan oleh aset Maritim Malaysia yang sedang melakukan rondaan Op Makmur di perairan Pahang pada jam lebih kurang 10.15 pagi semalam.

Selepas berjaya ditahan, pemeriksaan ke atas bot tersebut mendapati semua kru termasuk tekong berumur antara 22 sehingga 27 tahun, tidak mempunyai permit kerja yang sah dan kesemuanya warganegara Myanmar mempunyai pengenalan diri yang mencurigakan.

Kesemua mereka bersama peralatan menangkap ikan dan hasil laut yang dianggarkan seberat 730 kilogram ditahan dan diiringi masuk ke Jeti Penerpa, Kuantan untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk tindakan selanjutnya.

Kes akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63 kerana disyaki telah melanggar syarat sah lesen dan tidak mempunyai pas kerja yang sah.

Maritim Malaysia menggesa komuniti maritim terutamanya komuniti nelayan tempatan agar sentiasa mematuhi undang-undang serta syarat sah lesen dan mengutamakan keselamatan apabila berada di laut dengan sentiasa memakai jaket keselamatan seterusnya diingatkan supaya menjauhi sebarang aktiviti penyalahgunaan dadah.

Sebarang maklumat berkaitan kegiatan jenayah atau kejadian kecemasan di laut komuniti maritim boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC