27
Jum, Jan

MARITIM NEGERI PAHANG TAHAN SATU BOT NELAYAN TEMPATAN, 7 KRU VIETNAM

KUANTAN, 16 Julai - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pahang telah menahan satu bot nelayan tempatan yang disyaki melanggar syarat sah lesen pada jarak kira- kira 13.8 batu nautika timur Laut Kuala Sungai Endau, pagi semalam.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Datuk Haji Amran bin Haji Daud berkata, semasa rondaan Op Makmur di perairan Pahang, aset Maritim Malaysia telah mengesan satu bot tersebut sedang menjalankan aktiviti perikanan dalam keadaan mencurigakan dan cuba melarikan diri sebaik dihampiri aset Maritim Malaysia.

Selepas berjaya ditahan, pemeriksaan mendapati bot nelayan tempatan tersebut dikendalikan tekong warganegara Vietnam bersama awak-awak warganegara vietnam kesemuanya seramai 7 orang berumur antara 30 sehingga 41 tahun. Hasil pemeriksaan lanjut dokumen berkaitan mendapati bot tersebut disyaki telah melakukan kesalahan di bawah Akta Perikanan 1985 iaitu melanggar syarat sah lesen dengan menggunakan peralatan kail mengail dan menggunakan permit kerja pukat jerut.

Kesemua kru termasuk tekong telah ditahan dan diiring masuk ke Jeti Pos Maritim Teluk Gading bersama peralatan menangkap ikan dan hasil untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk tindakan selanjutnya.

Setakat hari ini Maritim Negeri Pahang merekodkan sebanyak 11 kes atas pelbagai kesalahan dan akan terus giat mengawal perairan negara mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ketat terutamanya dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berkuatkuasa ketika ini. . Seterusnya memastikan keselamatan diutamakan apabila berada di laut dengan sentiasa memakai jaket keselamatan dan mengelakkan dari berhadapan cuaca buruk.

Sebarang maklumat berkaitan kegiatan jenayah atau kejadian kecemasan di laut boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

5a8fdfef 5e83 407d ac29 8b71436a3ef7
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC