27
Jum, Jan

26 PATI INDONESIA CUBA SELINAP MASUK SECARA HARAM DITAHAN

PELABUHAN KLANG, 25 Mei – Agensi Penguatkasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Selangor telah menahan 26 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia yang menyelinap masuk secara haram melalui persisiran pantai Sungai Janggut, Kapar, Selangor pagi tadi.

Pengarah Maritim Negeri Selangor, Kepten Maritim Mohammad Rosli bin Kassim berkata, telah menerima laporan awam daripada komuniti Sungai Janggut mengenai pendaratan PATI di sekitar ladang sawit Jalan Tambak Jawa, Sungai Janggut, Kapar.

Berikutan itu, Maritim Malaysia Negeri Selangor terus mengatur gerak bot BENTENG 02 bagi meninjau lokasi di sekitar perairan tersebut.

Pada masa yang sama Maritim Negeri Selangor mengatur operasi darat bersama Pasukan Gerak Am (PGA) PDRM Batalion 4 Pos Pantai Remis Kuala Selangor ke lokasi bagi menyerbu dan menahan kumpulan suspek.

Tinjauan darat menemukan seorang PATI sedang bersembunyi di semak berhampiran lokasi pendaratan. Hasil siasatan terdapat ramai lagi PATI yang sedang bersembunyi daripada dikesan oleh penduduk kampung dan pasukan operasi.

Kesemua 26 PATI berjaya diberkas dengan kerjasama penduduk kampung Sungai Janggut.

Berdasarkan pemerhatian dan pengesanan di lokasi, kumpulan PATI ini dipercayai memasuki perairan Malaysia menggunakan bot dari Indonesia dan terus berpatah balik setelah mendaratkan PATI.

Aset Maritim Malaysia yang berada di perairan Selangor telah diarahkan untuk mengesan dan menjejak bot yang dipercayai terlibat di dalam aktiviti kemasukan PATI tersebut.

Kesemua PATI yang ditahan disyaki warga Indonesia, terdiri dari 21 lelaki serta 5 wanita berumur lingkungan 17 hingga 53 tahun dan telah diserahkan kepada PDRM untuk tindakan selanjutnya.

Maritim Malaysia memandang serius terhadap operasi penguatkuasaan di laut dan akan mengambil tindakan tegas kepada setiap penjenayah yang melakukan aktiviti jenayah di sepanjang Zon Maritim Malaysia.

Jika terdapat aduan dan maklumat mengenai sebarang kegiatan jenayah maritim serta kecemasan di laut, sila hubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Selangor di talian 03-31760627 yang beroperasi secara 24 jam atau talian kecemasan MERS 999 agar tindakan segera dapat diambil oleh Maritim Malaysia.

WhatsApp Image 2021 05 26 at 08.30.47 1   WhatsApp Image 2021 05 26 at 08.30.47 2
     
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC