27
Jum, Jan

KAPAL TANGKI DITAHAN, BERSAUH TANPA KEBENARAN

KOTA TINGGI, 27 Januari - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Tanjung Sedili telah menahan sebuah kapal tangki yang bersauh tanpa kebenaran di Perairan Johor Timur, petang semalam.

Pengarah Zon Maritim Tanjung Sedili, Kepten Maritim Mohamad Sulhan bin Zainon berkata, kapal tangki tersebut ditahan dalam satu operasi sekitar jam 1.20 petang sewaktu kapal ronda Maritim Malaysia sedang melaksanakan rondaan operasi harian di kedudukan 10.7 batu nautika timur Tanjung Balau.

Kapal yang berdaftar di Panama itu dikendalikan 23 kru warganegara India termasuk nakhoda, berusia antara 21 hingga 63 tahun dan memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

Nakhoda kapal telah gagal mengemukakan sebarang dokumen kebenaran bersauh oleh Pengarah Jabatan Laut Malaysia.

Kapal ditahan dan kes akan disiasat di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar 1952, Seksyen 491B(1)(l) iaitu bersauh tanpa kebenaran Pengarah Jabatan Laut Malaysia. Jika didapati bersalah boleh didenda tidak melebihi RM100 ribu atau penjara tidak melebihi 2 tahun atau kedua-duanya sekali.

Maritim Malaysia terus komited melaksanakan tugas di dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan 2.0 dan sentiasa memandang serius ke atas pematuhan undang-undang negara. Pengusaha atau pemilik kapal dinasihatkan untuk memohon kebenaran bersauh dari Jabatan Laut Malaysia dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan dalam melaksanakan sebarang aktiviti di perairan Negara bagi mengelakkan sebarang tindakan lebih tegas diambil.

 

WhatsApp Image 2021 01 27 at 15.34.56 1

 

WhatsApp Image 2021 01 27 at 15.34.56

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC