27
Jum, Jan

OP-PINTAS BERSEPADU SELATAN DILANCARKAN DI NEGERI JOHOR

JOHOR BAHRU, 22 April - Op-Pintas Bersepadu Selatan secara rasminya dilancarkan pada hari ini. Operasi ini merupakan kerjasama strategik Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDRM) dan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Johor.

Pelancaran operasi khas tersebut yang bertempat di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor telah dihadiri oleh Pengarah Maritim Negeri Johor, Laksamana Pertama Aminnudin bin Haji Abdul Rashid, bersama Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan bin Mydin Pitchay, Timbalan Komander Rejimen 501 Askar Wataniah, Leftenan Kolonel Kaharudin bin Katan; Pengarah Kastam Johor, Datuk Mohd Hamiddan bin Maryani dan Pengarah Imigresen Johor, Baharuddin bin Tahir.

Operasi ini melibatkan perkongsian intelligent, sumber manusia dan aset bagi menangani aktiviti jenayah rentas sempadan. Fokus utama adalah untuk memastikan daratan, perairan dan sempadan negeri Johor tidak dibolosi dan dicerobohi khususnya kemasukan pendatang asing yang berkemungkinan membawa bersama wabak Corona Virus Disease 2019 (COVID-19) dari negara luar.

Kawalan di daratan akan dipertingkatkan melalui penyusunan semula aturgerak kekuatan Markas 7 Briged Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Pasukan Gerakan Am (PGA) yang mempunyai pos-pos kawalan di persisiran pantai sepanjang negeri Johor. Sementara di peringkat daerah, Ketua Polis Daerah akan mempertingkatkan lagi Sekatan Jalanraya (SJR) yang sedia ada.

Kawalan di lautan pula dilakukan oleh Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Pasukan Polis Marin (PPM) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDRM) akan menyelaraskan aturgerak aset di lautan bagi memastikan aset digunakan secara optimum. Begitu juga dengan perkongsian intelligent bagi membanteras kemasukan migran dan barangan seludup yang diurus oleh tekong-tekong laut.  Operasi ini akan diteruskan walaupun selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini tamat bagi membanteras aktiviti jenayah rentas sempadan di perairan negeri Johor.

pelancaran op pintas muka   pelancaran op pintas 
     
pelancaran op pintas 3   pelancaran op pintas 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC