01
Jum, Mac

Grid List

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN KELAS B ATAS PELBAGAI KESALAHAN

MARITIM SANDAKAN RAMPAS 510 PAKET MINYAK MASAK BERSUBSIDI

DUA WARGA MYANMAR DITAHAN, BOT LANGGAR SYARAT SAH LESEN

CUBAAN 24 PATI MENYELINAP MASUK GAGAL

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CEROBOH PERAIRAN NEGARA DITAHAN

BOT NELAYAN KELAS C TANGKAP IKAN DI ZON LARANGAN DITAHAN

BAWA BARANG KAWALAN TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT KARGO

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM MALAYSIA

ZON MARITIM SEMPORNA TAHAN 6 BOT LANGGAR PERATURAN

SEMPORNA, 12 Mac - Akibat gagal mempamerkan lesen bot dan gagal melaporkan pertukaran nakhoda dalam lesen bot, dua tekong warga Filipina, seorang tekong warga tempatan dan tiga orang palauh beserta dua awak-awak ditahan kerana melanggar syarat-syarat sah lesen dibawah Enakmen Pelabuhan dan Dermaga Sabah 2002 di perairan Semporna petang semalam.

Pengarah Zon Maritim Semporna, Komander Maritim Norrimi bin Hassan berkata, kira-kira jam 5.00 petang semalam, bot ronda Maritim Malaysia yang melakukan rutin rondaan telah mengesan kesalahan dua bot pam, dua bot nelayan, sebuah bot kargo dan sebuah bot rekreasi, masing-masing berwarna jingga, merah/biru, merah/hijau, putih/biru dan biru/merah gagal mempamerkan lesen bot serta gagal melaporkan pertukaran nakhoda dalam lesen bot. Bot-bot tersebut telah ditahan dilokasi berbeza iaitu 0.6 batu nautika timur Semporna dan 0.5 batu nautika barat Pulau Bum-Bum.

Jelasnya, ketika kejadian bot- bot tersebut dipercayai dalam perjalanan menuju ke Pulau Mabul, Pulau Danawan dan perairan Kampung Pokas dari Semporna.

“Pihak kami terpaksa menahan enam orang tekong bot beserta dua orang awak-awak masing-masing berumur dalam lingkungan 25 tahun hingga 60 tahun kerana disyaki telah melakukan kesalahan yang ditetapkan dibawah peraturan perlesenan bot dan masih tidak patuh pada undang-undang laut."

“Enam bot tersebut bersama hasil rampasan termasuk bot, enjin pam dan enjin sangkut yang dianggarkan bernilai RM 33,000 telah ditunda masuk ke Jeti Kem Azumi Semporna dan diserahkan kepada Jabatan Pelabuhan dan Dermaga Sabah untuk tindakan lanjut, katanya.

Menurut beliau lagi, Zon Maritim Semporna akan terus meningkatkan rondaan dan penguatkuasaan dari semasa ke semasa bagi mengekang perlanggaran undang-undang dan salah laku jenayah di perairan Semporna.

Orang ramai diminta untuk bekerjasama dengan menyalurkan maklumat mahupun aduan ke Zon Maritim Semporna di talian 089-782619 atau MERS 999.

 

WhatsApp Image 2020 03 12 at 10.46.42 1    WhatsApp Image 2020 03 12 at 10.46.42 3 
     
 WhatsApp Image 2020 03 12 at 10.46.42 2    WhatsApp Image 2020 03 12 at 10.46.42
Grid List

SEMINAR PENGURUSAN BENCANA MARITIM MENGHIMPUNKAN 26 AGENSI, SAHABAT STRATEGIK, PAKAR DAN AKADEMIA CARILAMAT NEGARA

PUTRAJAYA, 27 Februari – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) telah mengadakan Seminar Pengurusan Bencana Maritim dengan tema ‘Menuju Kolaborasi Mapan dan Sejahtera’ yang telah disempurnakan oleh Pengarah BCLBB, Laksamana Pertama Maritim Hamizan Bin Harun pagi tadi.

Lebih 400 peserta secara fizikal dan dalam talian telah mengikuti seminar ini yang menghimpunkan 26 agensi terdiri daripada jabatan kerajaan, sahabat strategik Maritim Malaysia, pakar, badan bukan kerajaan dan akademia yang berkaitan bidang CARILAMAT di negara ini.

Penganjuran seminar ini adalah bertujuan untuk berkongsi peranan, tanggungjawab dan cabaran yang dihadapi oleh agensi-agensi penyelamat semasa bencana maritim, selari dengan fokus Pelan Strategik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia 2023 – 2033 iaitu; memperkasakan kolaborasi CARILAMAT kebangsaan.

Seminar ini dimulakan dengan sesi pertama iaitu pembentangan tajuk-tajuk menarik mengikut kepakaran panel jemputan, iaitu dimulakan dengan ‘Peranan Semasa Bencana’ yang dibentangkan oleh Ketua Penolong Pengarah Kanan Seksyen Pelaksanaan Operasi dari Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Encik Arjunaidi bin Ismail.

Seterusnya Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Air Dan Marin, Seksyen Kontingensi Tumpahan Minyak Dari Jabatan Alam Sekitar (JAS), Norina Frederick Sambang mengambil tempat dengan pembentangan beliau yang bertajuk ‘Cabaran Mengendalikan Operasi Pembersihan Tumpahan Minyak’.

Kemudian Pengarah Bahagian Perisikan Dan Pengurusan Krisis Negara, Encik Tajul Ariffin bin Muhamad dari Majlis Keselamatan Negara (MKN), membentangkan tajuk ‘Peranan Semasa Krisis’ diikuti Supt (D13) Dasar Databank DNA, Superintenden Khairil Sopian bin Ismail, dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan tajuk ‘Disaster Victim Identification (DVI)’.

Tajuk pembentangan seterusnya ialah ‘Peranan Semasa Bencana Maritim’ disampaikan oleh Timbalan Pengarah Bahagian Operasi (Perkhidmatan) Udara, Encik Mani Vannan a/l Ketena Samy dari Pihak Berkuasa Penerbangan Awam (CAAM) dan diikuti Penolong Pengarah Kanan, Unit Carilamat Dan Bantuan Bencana, Leftenan Komander Maritim Hizam Bin Zulkifli, dari Maritim Negeri Sabah Dan Wilayah Persekutuan Labuan dengan tajuk ‘Cabaran Sebagai Agensi Peneraju SAR Maritim’.

Panel terakhir pembentangan ialah Timbalan Dekan Akademik Dan Hal Ehwal Pelajar, Fakulti Pengajian Maritim Dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof. Madya Technologist Dr. Kasypi Mokhtar dengan tajuk ‘Peranan Akademia Dalam Isu Bencana Maritim’.

Sesi kedua seminar telah berlangsung dengan Dialog, menampilkan Kapten (B) Abdul Rahmat Omar Bin Tun Mohd Haniff TUDM sebagai moderator dan empat orang panel iaitu Encik Tajul Ariffin bin Muhamad dari MKN, Encik Arjunaidi Bin Ismail dari NADMA, Pengarah Disaster Preparedness And Prevention Center (DPPC) Malaysia-Japan International Institute Of Technology (Mjiit), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Khamarrul Azahari bin Razak dan Komander Maritim Dr. Suzanna Binti Razali Chan yang merupakan Ketua Cawangan Bantuan Bencana, Bahagian Carilamat Dan Bantuan Bencana (BCLBB), Ibu Pejabat APMM Putrajaya.

 

WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.01 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.01 PM 2   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.03 PM   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.54.58 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC