01
Jum, Mac

Grid List

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN KELAS B ATAS PELBAGAI KESALAHAN

MARITIM SANDAKAN RAMPAS 510 PAKET MINYAK MASAK BERSUBSIDI

DUA WARGA MYANMAR DITAHAN, BOT LANGGAR SYARAT SAH LESEN

CUBAAN 24 PATI MENYELINAP MASUK GAGAL

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CEROBOH PERAIRAN NEGARA DITAHAN

BOT NELAYAN KELAS C TANGKAP IKAN DI ZON LARANGAN DITAHAN

BAWA BARANG KAWALAN TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT KARGO

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM MALAYSIA

PUTRAJAYA, 22 OGOS - Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Laksamana Madya Maritim Dato' Mohd Zubil bin Mat Som dilantik sebagai Ketua Pengarah Maritim Malaysia yang baru, di sini hari ini.

            Pelantikan beliau sebagai Ketua Pengarah Maritim Malaysia yang kelima berkuatkuasa pada 19 Ogos 2019, sekali gus menyaksikan kenaikan pangkat beliau daripada Laksamana Madya Maritim kepada Laksamana Maritim bagi menggantikan Laksamana Maritim Dato’ Sri Zulkifili bin Abu Bakar yang telah bersara wajib pada 5 Ogos lalu.

            Majlis Kenaikan Pangkat dan Pelantikan Ketua Pengarah Maritim Malaysia yang kelima itu disempurnakan oleh Menteri Dalam Negeri, Yang Berhormat Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin dan diiringi oleh Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Yang Berbahagia Dato' Seri Alwi Bin Hj Ibrahim.

Dato’ Mohd Zubil, merakamkan setinggi penghargaan kepada pucuk pimpinan kerajaan, Ketua Setiausaha Negara dan Menteri Dalam Negeri, Yang Berhormat, Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin bin Mohd Yassin atas kepercayaan yang diberikan kepada beliau bagi menerajui Maritim Malaysia.

            “Saya akan berusaha sebaik mungkin menaikan imej dan prestasi Maritim Malaysia sejajar dengan visi Maritim Malaysia iaitu menjadikan agensi ini sebuah agensi penguatkuasa serta mencari dan menyelamat bertaraf dunia,” jelas beliau lagi.

Pelantikan Dato’ Mohd Zubil sebagai Ketua Pengarah Maritim Malaysia adalah berdasarkan kelayakan, pengalaman dan pengetahuan beliau yang amat meluas dan mendalam khususnya dalam penguatkuasaan undang-undang maritim serta mencari dan menyelamat di laut.

            Beliau telah berkhidmat di dalam Maritim Malaysia sejak tahun 2006 dan telah memegang pelbagai jawatan di dalam sektor operasi, logistik dan pengurusan sebelum menjawat jawatan Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) sejak Oktober 2018.

            Antara pencapaian signifikan Dato’ Mohd Zubil kepada Agensi ini ialah beliau telah mengetuai beberapa operasi membanteras dan menggagalkan rompakan di laut, penyeludupan rokok, pemerdagangan manusia, penyeludupan migran penyeludupan barangan bercukai dan pencerobohan nelayan asing. Ini adalah sewaktu beliau menjawat jawatan sebagai Timbalan Pengarah (Operasi) Wilayah Maritim Selatan yang berpangkalan di Johor.

            Atas khidmat bakti dan kesungguhan tinggi yang telah ditunjukkan beliau, pihak pengurusan tertinggi Maritim Malaysia telah menganugerahkan kepada beliau Anugerah Perkhidmatan Cemerlang pada tahun 2013.

            Kewibawaan beliau terus menyerlah, sewaktu beliau menjawat jawatan sebagai Pengarah Maritim Wilayah Sabah dan Labuan pada Mac 2016 hingga Oktober 2018. Beliau telah terlibat secara langsung dalam merancang dan mengatur pelaksanaan operasi dan penempatan aset Maritim Malaysia di kawasan ESSZONE bagi menjaga keselamatan dan keamanan perairan Sabah Timur .

Selain itu, Dato’ Mohd Zubil turut memberikan komitmen yang tinggi dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) di perairan Sabah. Antaranya, Dato’ Mohd Zubil telah mengetuai satu operasi mencari dan menyelamat yang melibatkan tiga pelancong warga asing dan seorang warga tempatan yang hilang di laut. Operasi mencari dan menyelamat yang berjalan selama 10 hari ini mendapat liputan meluas dari media dalam dan luar negara. Operasi yang diketuai beliau ini membuahkan hasil dengan kejayaan membawa pulang mangsa yang hilang dengan selamat ke Malaysia. Kecemerlangan ini telah dihargai dengan beliau diberikan surat penghargaan khas daripada Duta Sepanyol ke Malaysia, Wakil Kedutaan China serta keluarga mangsa yang terlibat.

            Komitmen serta kesungguhan beliau sentiasa dapat dilihat semasa menyandang jawatan Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Maritim Malaysia. Antara kejayaan beliau sewaktu menyandang jawatan ini ialah beliau merupakan Komander Operasi bagi Operasi NAGA 1/2019 (Ops NAGA) iaitu operasi khas yang ditubuhkan bagi menangani isu pencerobohan bot nelayan asing Vietnam di perairan negara. Selain itu, beliau juga berjaya mengetuai Maritim Malaysia dalam Pameran Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition 2019 (LIMA’19) pada Mac lalu.

            Kejayaan demi kejayaan ini jelas membuktikan pelantikan beliau adalah satu keputusan yang tepat berdasarkan pengalaman, pencapaian serta kelayakan beliau bagi menerajui agensi pasukan penyelamat di laut ini.

            Dato’ Mohd Zubil, 56, merupakan lulusan Ijazah Sarjana Pengurusan dari Universiti Malaya, beliau juga memiliki Diploma Pengajian Strategik dan Pertahanan dari universiti yang sama selain memiliki kepakaran di dalam bidang persenjataan (gunnery specialist) ketika berkhidmat dengan TLDM selama 24 tahun 9 bulan iaitu pada 1981 hingga 2005.

DATO ZUBIL KP BARU

Sumber: Unit Komunikasi Korporat Maritim Malaysia

Grid List

SEMINAR PENGURUSAN BENCANA MARITIM MENGHIMPUNKAN 26 AGENSI, SAHABAT STRATEGIK, PAKAR DAN AKADEMIA CARILAMAT NEGARA

PUTRAJAYA, 27 Februari – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) telah mengadakan Seminar Pengurusan Bencana Maritim dengan tema ‘Menuju Kolaborasi Mapan dan Sejahtera’ yang telah disempurnakan oleh Pengarah BCLBB, Laksamana Pertama Maritim Hamizan Bin Harun pagi tadi.

Lebih 400 peserta secara fizikal dan dalam talian telah mengikuti seminar ini yang menghimpunkan 26 agensi terdiri daripada jabatan kerajaan, sahabat strategik Maritim Malaysia, pakar, badan bukan kerajaan dan akademia yang berkaitan bidang CARILAMAT di negara ini.

Penganjuran seminar ini adalah bertujuan untuk berkongsi peranan, tanggungjawab dan cabaran yang dihadapi oleh agensi-agensi penyelamat semasa bencana maritim, selari dengan fokus Pelan Strategik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia 2023 – 2033 iaitu; memperkasakan kolaborasi CARILAMAT kebangsaan.

Seminar ini dimulakan dengan sesi pertama iaitu pembentangan tajuk-tajuk menarik mengikut kepakaran panel jemputan, iaitu dimulakan dengan ‘Peranan Semasa Bencana’ yang dibentangkan oleh Ketua Penolong Pengarah Kanan Seksyen Pelaksanaan Operasi dari Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Encik Arjunaidi bin Ismail.

Seterusnya Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Air Dan Marin, Seksyen Kontingensi Tumpahan Minyak Dari Jabatan Alam Sekitar (JAS), Norina Frederick Sambang mengambil tempat dengan pembentangan beliau yang bertajuk ‘Cabaran Mengendalikan Operasi Pembersihan Tumpahan Minyak’.

Kemudian Pengarah Bahagian Perisikan Dan Pengurusan Krisis Negara, Encik Tajul Ariffin bin Muhamad dari Majlis Keselamatan Negara (MKN), membentangkan tajuk ‘Peranan Semasa Krisis’ diikuti Supt (D13) Dasar Databank DNA, Superintenden Khairil Sopian bin Ismail, dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan tajuk ‘Disaster Victim Identification (DVI)’.

Tajuk pembentangan seterusnya ialah ‘Peranan Semasa Bencana Maritim’ disampaikan oleh Timbalan Pengarah Bahagian Operasi (Perkhidmatan) Udara, Encik Mani Vannan a/l Ketena Samy dari Pihak Berkuasa Penerbangan Awam (CAAM) dan diikuti Penolong Pengarah Kanan, Unit Carilamat Dan Bantuan Bencana, Leftenan Komander Maritim Hizam Bin Zulkifli, dari Maritim Negeri Sabah Dan Wilayah Persekutuan Labuan dengan tajuk ‘Cabaran Sebagai Agensi Peneraju SAR Maritim’.

Panel terakhir pembentangan ialah Timbalan Dekan Akademik Dan Hal Ehwal Pelajar, Fakulti Pengajian Maritim Dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Prof. Madya Technologist Dr. Kasypi Mokhtar dengan tajuk ‘Peranan Akademia Dalam Isu Bencana Maritim’.

Sesi kedua seminar telah berlangsung dengan Dialog, menampilkan Kapten (B) Abdul Rahmat Omar Bin Tun Mohd Haniff TUDM sebagai moderator dan empat orang panel iaitu Encik Tajul Ariffin bin Muhamad dari MKN, Encik Arjunaidi Bin Ismail dari NADMA, Pengarah Disaster Preparedness And Prevention Center (DPPC) Malaysia-Japan International Institute Of Technology (Mjiit), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Khamarrul Azahari bin Razak dan Komander Maritim Dr. Suzanna Binti Razali Chan yang merupakan Ketua Cawangan Bantuan Bencana, Bahagian Carilamat Dan Bantuan Bencana (BCLBB), Ibu Pejabat APMM Putrajaya.

 

WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.01 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.01 PM 2   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.55.03 PM   WhatsApp Image 2024 02 27 at 2.54.58 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC