20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

ROKOK SELUDUP BERNILAI RM 2.95 JUTA DIRAMPAS

KUALA LINGGI, 17 Mei – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Melaka dan Negeri Sembilan berjaya menumpaskan cubaan seludup rokok di Tanjung Sepat, Selangor awal pagi isnin.

Hasil maklumat risikan dan bantuan Sistem Pengawasan Laut Malaysia (SWASLA) berjaya mengesan satu kontek curiga di laluan Traffic Separation Scheme (TSS) di syaki menuju ke Tanjung Sepat, Selangor pada jam lebih kurang 11.30 malam 14 Mei. Aset Maritim Malaysia yang sedang melaksanakan rondaan Op Murni/Op Tiris telah diatur gerak ke lokasi pengesanan sejurus menerima maklumat tersebut.

Sebaik menyedari kehadiran bot ronda Maritim Malaysia, bot suspek telah cuba melarikan diri namun berjaya dipintas sehingga memaksa suspek bertindak memecut laju menuju ke kawasan bakau seterusnya berjaya meloloskan diri dalam hutan bakau. Keadaan cuaca yang gelap dan berlumpur menyukarkan pasukan operasi untuk mengesan suspek.

Bot pancung tanpa tekong dan awak-awak telah ditahan di kedudukan 0.07 batu nautika barat daya Kampung Batu Laut, Tanjung Sepat, Selangor pada jam lebih kurang 1.30 pagi. Pemeriksaan ke atas bot pancung tanpa nombor pendaftaran yang berwarna kelabu, menggunakan enam enjin 200 kuasa kuda jenama Yamaha dengan muatan disyaki rokok kretek.

Bot dan muatan seterusnya dirampas dan akan disiasat dibawah Akta Kastam 1967.

Kesemua rampasan dibawa ke Jeti Maritim Negeri Melaka dan Negeri Sembilan. Jumlah keseluruhan kesemua rampasan termasuk bot, enam enjin, 4.27 juta batang rokok kretek pelbagai jenama dianggarkan bernilai lebih kurang RM3.15 juta.

KUALA LINGGI ROKOK   KUALA LINGGI 2   KUALA LINGGI 4
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC