20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

DUA BOT FIBER DITAHAN, GUNA BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

KLANG, 29 Februari – Maritim Negeri Selangor telah menahan dua bot fiber kerana menggunakan peralatan menangkap ikan yang dilarang iaitu bubu naga di perairan Klang pada 27 Februari (Selasa).

Pengarahnya, Kepten Maritim Abdul Muhaimin bin Muhammad Salleh berkata, kedua-dua bot itu tidak mempunyai nombor pendaftaran ditahan Kapal Maritim Malaysia ketika dalam rondaan rutin OP EHSAN, OP MURNI dan OP TIRIS 3.0 di kedudukan kira-kira satu batu nautika barat daya Tanjung Karang.

Hasil pemeriksaan mendapati, setiap bot fiber itu masing-masing memiliki tiga set bubu naga yang dianggarkan bernilai RM300.

Bot fiber berwarna putih dan merah itu dikendalikan oleh dua nelayan warga Myanmar manakala sebuah lagi berwarna merah dan biru pula dikendalikan oleh dua warga Indonesia.

Kesemua yang ditahan berusia dalam lingkungan 22 hingga 31 tahun didapati tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah.

Manakala bot disita sebelum dibawa ke jeti Polis Marin Pulau Indah untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia bagi siasatan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 11(3)(c) Akta Perikanan 1985 iaitu memasang peralatan menangkap ikan tanpa kebenaran daripada Ketua Pengarah Perikanan Malaysia dan Seksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal di Malaysia tanpa pas atau permityang sah.

Penggunaan bubu naga bukan sahaja menyalahi undang-undang, bahkan menjejaskan ekosistem laut dan sumber pendapatan nelayan tradisional pesisir pantai.

Sebarang maklumat, aduan dan insiden kecemasan di laut, orang ramai boleh menyalurkannya ke MERS 999 atau hubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Selangor di talian 03-31760627 untuk maklum balas segera.

 

WhatsApp Image 2024 02 29 at 7.49.23 AM   WhatsApp Image 2024 02 29 at 7.49.24 AM   WhatsApp Image 2024 02 29 at 7.49.22 AM
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC