20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

LAGI RAMPASAN BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

KLANG, 21 Februari – Maritim Negeri Selangor telah merampas sebanyak lapan set bubu naga di perairan Klang, pagi tadi.

Pengarahnya, Kepten Maritim Abdul Muhaimin bin Muhammad Salleh berkata, rampasan dilakukan pada pukul 7.30 pagi, ketika bot ronda Maritim Malaysia melaksanakan OP EHSAN dan OP TIRIS 3.0 di sepanjang perairan Sementa.

Hasil rondaan dan pemantauan di sektor operasi, terdapat satu pelampung yang diikat dengan peralatan disyaki bubu naga di kedudukan kira-kira 0.1 batu nautika timur laut Pulau Klang.

Setelah kru bot ronda membuat pemantauan lebih daripada setengah jam di lokasi mendapati, tiada bot nelayan yang menghampiri kawasan itu, setelah diperiksa terdapat sebanyak lapan set bubu naga yang dipasang secara haram oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Kesemua bubu naga yang dikesan dirampas untuk siasatan di bawah Seksyen 11(3)(c) Akta Perikanan 1985 iaitu memasang peralatan menangkap ikan tanpa kebenaran daripada Ketua Pengarah Perikanan Malaysia.

Pengunaan bubu naga dilihat semakin berleluasa di sepanjang perairan Selangor dengan pelbagai taktik yang digunakan nelayan termasuk menenggelamkan alat itu ke dalam laut dan menggunakan Sistem Kedudukan Sejagat (GPS) untuk menjejak lokasi bubu.

Maritim Negeri Selangor sentiasa komited dalam meneruskan pengoperasian serta rondaan di sepanjang kawasan tanggungjawab bagi mengekang aktiviti haram tersebut daripada berleluasa.

Sebarang aduan dan maklumat mengenai kegiatan jenayah serta kecemasan di laut, orang ramai boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Selangor di talian 03- 31760627 atau MERS 999 untuk maklum balas segera.

 

WhatsApp Image 2024 02 21 at 3.10.04 PM   WhatsApp Image 2024 02 21 at 3.10.04 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 21 at 3.10.05 PM
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC