20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

BOT TUNDA DAN TONGKANG DITAHAN KERANA DISYAKI LAKUKAN PELBAGAI KESALAHAN

TANJUNG MANIS, 20 Februari – Seorang nakhoda dan tiga kru warga tempatan serta dua kru warga India telah ditahan Zon Maritim Tanjung Manis kerana gagal mengemukakan Sijil Domestic Shipping License dan gagal memaklumkan pertukaran nakhoda semasa diperiksa pada Ahad lalu.

Pengarah Zon Maritim Tanjung Manis, Komander Maritim Gilbert Tinggak Anak Numpang berkata, tangkapan yang melibatkan sebuah bot tunda bersama tongkang ini adalah hasil komitmen berterusan pihak Maritim Malaysia dalam memastikan penguatkuasaan undang-undang di perairan negara berada di tahap tertinggi sekaligus meningkatkan keyakinan keselamatan dalam kalangan komuniti maritim.

Hasil pemeriksaan pasukan operasi ke atas bot tunda dan tongkang itu mendapati, terdapat seorang nakhoda dan tiga kru warga tempatan serta dua kru warga India berumur dalam lingkungan 22 hingga 61 tahun berada di atas aset berkenaan.

Kesemua aset beserta kru itu ditahan kerana disyaki melakukan pelbagai kesalahan di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar (MSO) 1952 sebelum dibawa ke Jeti Terminal Tanjung Manis untuk tindakan lanjut.

Maritim Malaysia menyarankan agar komuniti maritim sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang sebelum melakukan sebarang aktiviti di laut dan mengalu-alukan penyaluran maklumat, aduan dan insiden kecemasan di laut ke talian MERS 999 atau Pusat Operasi Zon Maritim Tanjung Manis di talian 011-35728765 untuk maklum balas segera.

 

BOT TUNDA SALAH
 
WhatsApp Image 2024 02 20 at 3.13.28 PM 3

 

Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC