20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

TIGA NELAYAN DITAHAN, CUBA SELUDUP ENAM RIBU LITER DIESEL

LANGKAWI, 19 Februari – Maritim Negeri Kedah dan Perlis menahan sebuah bot pukat tunda kelas C bersama tiga lelaki tempatan kerana dipercayai cuba menyeludup enam ribu liter minyak diesel di kedudukan 0.6 batu nautika utara Pulau Langgun lebih kurang pada jam 11.00 malam semalam.

Bot nelayan itu ditahan ketika sedang bergerak dalam keadaan mencurigakan semasa dihampiri Kapal Maritim Malaysia dalam rondaan OP AMAN di sekitar perairan Langkawi.

Ketika pemeriksaan ke atas bot berkenaan, terdapat satu ruang tambahan yang dibuat di atas bot dan ditutup dengan kayu papan lapis dengan hasrat untuk mengaburi mata pihak berkuasa.

Anggota Maritim Malaysia bertindak membongkar kayu papan lapis itu dan menemukan dua kotak simpanan yang telah diubahsuai menjadi tong minyak tambahan.

Hasil penemuan itu, suspek disyaki terlibat dalam aktiviti penyeludupan minyak subsidi yang dianggarkan sebanyak enam ribu liter bernilai hampir RM13 ribu.

Ketiga-tiga suspek berusia dalam lingkungan umur 32 hingga 40 tahun itu ditahan bersama bot sebelum dibawa ke Jeti Maritim Bukit Malut untuk siasatan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 iaitu melanggar syarat sah lesen seperti yang ditetapkan dalam buku lesen dan Akta Bekalan 1961 iaitu memilik barang kawalan tanpa kelulusan dalam kuantiti yang tidak dibenarkan.

Bagi kesalahan di bawah Seksyen 8 (b) Akta Perikanan 1985 mereka boleh didakwa atas kesalahan melanggar syarat lesen, jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM20 ribu atau penjara tidak lebih dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Sebarang aduan mengenai aktiviti jenayah atau kecemasan di laut boleh disalurkan ke talian MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Malaysia Kedah dan Perlis di talian 04-9662750 untuk tindakan segera.

 

DIESEL SELUDUP   DIESEL SELUDUP 2   DIESEL SELUDUP 5   DIESEL SELUDUP 4

 

 

Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC