20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

OP CARILAMAT HARI KE-2 | LELAKI TEMPATAN DISYAKI LEMAS DI PANTAI BATU BURUK

KUALA TERENGGANU, 19 Februari – Operasi Mencari dan Menyelamat (CARILAMAT) seorang lelaki berusia 43 tahun yang dikhuatiri lemas di Pantai Batu Buruk, berhadapan Hotel Primula semalam bersambung bagi hari kedua.

Pengarah Maritim Terengganu, Kepten Maritim Mohd Khairulanuar bin Abd Majid @ Razali berkata selaku penyelaras operasi terbabit, pihak Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melalui Maritime Rescue Sub-Center (MRSC) telah menetapkan sektor pencarian bagi CARILAMAT hari ke-2 diperbesarkan dengan merangkumi keluasan 67.8 batu nautika persegi berpandukan keadaan arus dan cuaca pada hari ini.

Seawal 7.00 pagi, empat aset, masing-masing dari Maritim Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) telah diaturgerak bagi melakukan pencarian dari Muara Kuala Terengganu ke Pulau Kapas.

Anggota dari Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) dan Angkatan Pertahanan Awam (APM) turut melaksanakan rondaan di persisir pantai bagi membantu pencarian. Tiga buah jet ski orang awam turut serta membantu dalam pencarian.

Terdahulu, seorang lelaki berusia 43 tahun dilaporkan hanyut ditarik ombak serta hilang ketika sedang mandi di pantai tersebut, Mangsa bersama keluarga dikatakan sedang bercuti di Terengganu sempena cuti sekolah.

Khairulanuar berkata, kepekaan masyarakat terhadap faktor ombak besar serta cuaca penting sebelum melakukan aktiviti laut. Beliau memohon kerjasama masyarakat terutama komuniti maritim bagi memaklumkan pengunjung tentang keselamatan ketika beriadah di pantai serta melaporkan sebarang maklumat kejadian kecemasan yang berlaku di perairan Terengganu ke talian MERS 999 atau Pusat Operasi Terengganu di talian 09-6223657.

 

CARILAMAT TERENGGANU

Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC