Grid List

TIGA LAGI KAPAL PENGANGKUT DITAHAN BERSAUH SECARA HARAM

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

5 JAM BERAPUNG DI LAUT, MANGSA BOT TERBALIK DITEMUI SELAMAT

KUCHING, 19 November – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Sarawak telah melaksanakan Operasi Mencari dan Menyelamat (CARILAMAT) seorang mangsa bot terbalik di Perairan Pulau Pahat, Kuching, hari ini.

Pengarah Maritim Negeri Sarawak, Laksamana Pertama Maritim Zin Azman bin Md Yunus berkata Maritime Rescue Sub Centre (MRSC) Kuching telah menerima aduan pada pukul 11.45 pagi memaklumkan, mangsa Atar bin Akil mengalami kecemasan di laut kerana bot gentian kaca beliau telah terbalik dipukul ombak.

Sebaik sahaja menerima aduan, OP CARILAMAT telah diaktifkan dan BOT PENYELAMAT 8 telah diatur gerak ke lokasi kejadian.

Beliau turut berkata, misi pencarian mangsa turut dibantu oleh agensi sahabat seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM), Jabatan Perikanan Laut Sarawak, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Penduduk kampung Telaga Air.

Mengulas lanjut berkenaan insiden terbabit, pihak Maritim Malaysia difahamkan, mangsa telah keluar ke laut untuk menangkap ikan pada awal pagi tadi dan mengalami situasi kecemasan pada pukul 10.45 pagi.

Mangsa telah diselamatkan oleh nelayan tempatan pada jarak 70 meter dari Pulau Tokong Burung pada pukul 3.15 petang setelah lima jam berapung di laut.

Mangsa seterusnya dibawa ke Jeti Telaga Air dan diberikan rawatan awal oleh pihak KKM.

Maritim Malaysia mengucapkan terima kasih kepada komuniti nelayan Telaga Air yang berusaha untuk membantu menyelamatkan mangsa walaupun keadaan laut tidak begitu baik ketika usaha CARILAMAT dijalankan.

Orang ramai khususnya komuniti maritim dinasihatkan agar sentiasa berhati-hati ketika melakukan sebarang aktiviti di laut dan mengutamakan keselamatan diri

dengan memakai jaket keselamatan ketika di laut.

Sebarang maklumat salah laku atau kegiatan jenayah dan insiden kecemasan di laut, orang ramai boleh menyalurkan kepada Pusat Operasi Maritim Malaysia Negeri Sarawak di talian 082-432544 atau MERS 999 yang beroperasi 24 jam untuk tindakan segera.

 

CARILAMAT APUNG   CARILAMAT APUNG 3   CARILAMAT APUNG 4
Grid List

PERHIMPUNAN BULANAN ZON MARITIM MIRI DAN MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT LASKAR KELAS I MARITIM

MIRI, 5 Disember - Pengarah Zon Maritim Miri Kepten Maritim Mohd Shafie Bin Haji Paing telah menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Laskar Kelas I Maritim kepada anggota yang terlibat dalam perhimpunan bulanan warga Zon Maritim Miri yang bertempat di Ibu Pejabat Zon Maritim Miri, Sarawak. 
 
Majlis ini menyaksikan pemakaian pangkat bagi 8 orang anggota Zon Maritim Miri yang berpangkat Laskar Kelas II Maritim kepada Laskar Kelas I Maritim. Anggota yang terlibat adalah LK I (M) Maritim Petrus anak Balang, LK I (M) Mansor bin Ibnu, LK I (M) Muhamad Fadil bin Mohd Asa'ari, LK I Tek (M) Raimi Afiq bin Noor Lokman, LK I (M) Sakthi Kumar a/l Regendran, LK I (M) Ahmad Izzuddin bin Mohd Saki, LK I (M) Muhammad Nasaruddin bin Abd Khelek dan LK I (M) Mohamad Firdhaus bin Roslan.
 
Dalam majlis itu juga Kepten Maritim Mohd Shafie turut berharap, semoga dengan kenaikan pangkat ini akan menjadi batu loncatan bagi anggota berkenaan untuk terus maju jaya  dalam perkhidmatan.
 

WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.45 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.44 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.47 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.46 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC