Grid List

TIGA LAGI KAPAL PENGANGKUT DITAHAN BERSAUH SECARA HARAM

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

GUNA ALAT PERIKANAN TIDAK BERLESEN, SEBUAH BOT GENTIAN KACA DITAHAN

KUALA KURAU, 19 November – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Zon Maritim Kuala Kurau telah menahan sebuah bot nelayan tempatan jenis gentian kaca bersama 130 unit bubu naga di kedudukan 4.40 batu nautika barat Pulau Pasir Hitam, Perak pagi semalam.

Pengarah Zon Maritim Kuala Kurau Komander Maritim Mohd Najhan bin Azman Hamid berkata, bot terbabit ditahan oleh Maritim Malaysia yang sedang melakukan penugasan mengawal keselamatan peserta program Amazing Explorer di samping rondaan rutin di perairan Kerian dan Larut Matang.

Bot terbabit dikesan dalam keadaan mecurigakan dan dirapati untuk pemeriksaan.

Hasil pemeriksaan menemukan sebanyak dua kru nelayan termasuk tekong dan salah seorang daripadanya ialah warga Myanmar yang tidak memiliki dokumen pengenalan diri yang sah masing-masing berumur 29 dan 35 tahun berada di atas bot ketika penahanan dibuat.

Pemeriksaan dokumen turut mendapati bot terbabit tidak memiliki lesen dan turut ditemukan di atas bot yang sama sebanyak 130 unit bubu naga dengan anggaran nilai hampir RM10 ribu.

Selain itu, tekong turut gagal mengemukakan dokumen kebenaran menggajikan kru warga asing daripada Ketua Pengarah Perikanan Malaysia.

Kesemua mereka ditahan dan bot serta bubu naga dirampas dan diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk tindakan lanjut.

Kes disiasat di bawah Seksyen 6 (1)(c) Akta Imigresen 1959/63 kerana tinggal di Malaysia tanpa dokumen pengenalan diri yang sah dan Seksyen 8 (a) Akta Perikanan 1985 iaitu mengoperasikan vesel tanpa lesen serta Seksyen 11 (3)(b) akta yang sama memiliki peralatan menangkap ikan yang tidak diwartakan.

Maritim Malaysia menyeru kepada semua nelayan agar sentiasa mematuhi undang-undang yang ditetapkan demi kesejahteraan bersama.

Sebarang aduan, salah laku dan insiden kecemasan di laut, orang ramai boleh melaporkannya kepada Pusat Operasi Zon Maritim Kuala Kurau di talian 05-7279919 atau MERS 999 untuk tindakan lanjut.

 

BUBU NAGA KK 2

Grid List

PERHIMPUNAN BULANAN ZON MARITIM MIRI DAN MAJLIS PEMAKAIAN PANGKAT LASKAR KELAS I MARITIM

MIRI, 5 Disember - Pengarah Zon Maritim Miri Kepten Maritim Mohd Shafie Bin Haji Paing telah menyempurnakan Majlis Pemakaian Pangkat Laskar Kelas I Maritim kepada anggota yang terlibat dalam perhimpunan bulanan warga Zon Maritim Miri yang bertempat di Ibu Pejabat Zon Maritim Miri, Sarawak. 
 
Majlis ini menyaksikan pemakaian pangkat bagi 8 orang anggota Zon Maritim Miri yang berpangkat Laskar Kelas II Maritim kepada Laskar Kelas I Maritim. Anggota yang terlibat adalah LK I (M) Maritim Petrus anak Balang, LK I (M) Mansor bin Ibnu, LK I (M) Muhamad Fadil bin Mohd Asa'ari, LK I Tek (M) Raimi Afiq bin Noor Lokman, LK I (M) Sakthi Kumar a/l Regendran, LK I (M) Ahmad Izzuddin bin Mohd Saki, LK I (M) Muhammad Nasaruddin bin Abd Khelek dan LK I (M) Mohamad Firdhaus bin Roslan.
 
Dalam majlis itu juga Kepten Maritim Mohd Shafie turut berharap, semoga dengan kenaikan pangkat ini akan menjadi batu loncatan bagi anggota berkenaan untuk terus maju jaya  dalam perkhidmatan.
 

WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.45 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.44 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.47 PM 1   WhatsApp Image 2023 12 05 at 3.17.46 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC