Grid List

MARITIM NEGERI KELANTAN | EMPAT BOT, 43 NELAYAN VIETNAM DITAHAN

ISS KE-25 | PENTAS PENTING PERKUKUH PERSEFAHAMAN KESELAMATAN MARITIM ANTARABANGSA

MARITIM MALAYSIA LUPUS DADAH BERNILAI LEBIH RM27 JUTA

PATKOR OPTIMA MALINDO | PERKUKUH KERJASAMA ERAT PASUKAN KESELAMATAN MALAYSIA – INDONESIA

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

CEROBOH PERAIRAN NEGARA SEBUAH BOT NELAYAN ASING DITAHAN

GEORGE TOWN, 8 September – Sebuah Bot Nelayan Asing Indonesia (BNA) telah ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang kerana disyaki melakukan aktiviti tangkapan ikan di kawasan perairan Malaysia pada 6 September lalu.

Pemangku Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Komander Maritim Nak Rong A/L Si Prom berkata, ketika Kapal Maritim (KM) Burau melakukan rondaan rutin di perairan Pulau Kendi, sebuah BNA yang tiada nombor pendaftaran dikesan sedang bergerak di sekitar kedudukan 37 batu nautika barat daya kawasan terbabit.

Sebaik merapat ke BNA berkenaan, pihak Maritim Malaysia telah melakukan penggeledahan serta pemeriksaan dan mendapati bot tersebut dikendalikan oleh lima kru termasuk tekong merupakan warga Indonesia berumur antara 12 hingga 35 tahun.

Hasil pemeriksaan lanjut, pihak Maritim Malaysia turut mendapati kesemua mereka tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri yang sah.

Kru BNA terbabit direman selama 14 hari bagi membantu siasatan. Manakala bot serta hasil tangkapan ikan telah ditahan serta dibawa ke Jeti Limbongan Batu Maung untuk tindakan lanjut.

Kesalahan terbabit akan didakwa dibawah Seksyen 15 (1) (a) Akta Perikanan 1985 iaitu menangkap ikan atau cubaan menangkap ikan di dalam perairan Malaysia dan Seksyen 6 (1) (c) Akta Imigresen 1959/63 iaitu tidak memiliki permit atau pas yang sah.

 

PENANG BNA
 
PENANG BNA 3
Grid List

MARITIM NEGERI PERAK | KURSUS INTERMEDIATE INTERDICTION SIRI 1/2023

LUMUT, 22 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Maritim Negeri Perak menganjurkan Kursus 'Intermediate Interdiction' Siri 1/2023 selama lima hari bermula 18 hingga 22 September 2023.

Kursus yang melibatkan seramai 18 peserta terdiri daripada 15 anggota Maritim Negeri Perak itu termasuk penglibatan setiap seorang peserta daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Perak, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Selain itu, seramai empat orang Jurulatih dari MTT Interdiction APMM turut menghadiri kursus ini.

Objektif kursus adalah untuk memberi penekanan khusus berpandukan Prosedur Operasi Standard (SOP) dan tatacara penggeledahan serta meningkatkan pengetahuan secara teori dan praktikal dalam menggeledah.

Selain itu, objektif kursus ini adalah untuk meningkatkan kebolehan melaksanakan teknik mempertahankan diri dan mengawal situasi yang kritikal serta meningkatkan kemahiran dan keyakinan pegawai dan anggota sebagai pasukan geledah.

Pelaksanaan kursus ini dibahagikan kepada dua fasa meliputi fasa teori dan praktikal yang dilaksanakan di kapal KM Nyalau.

Selain itu, para peserta turut diuji secara dalam talian melalui 'application Kahoot' di akhir sesi.

Majlis penutupan kursus ini disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Perak, Encik Mohd Hailnizam bin Mohd Mokhtar yang mewakili Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohd Hambali bin Ya’akup.

 

WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.13 3
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16 1
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.15
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC