03
Jum, Feb

NELAYAN MANGSA BOT TENGGELAM, DISELAMATKAN MARITIM NEGERI SELANGOR

WhatsApp Image 2020 04 01 at 3.20.03 PM WhatsApp Image 2020 04 01 at 3.20.01 PM

 

PELABUHAN KLANG, 1 APRIL – Seorang lelaki warga tempatan telah dilaporkan hilang ketika keluar menjaring ikan di perairan Sementa, Kapar, Selangor lebih kurang jam 5.00 pagi, semalam.

Pengarah Maritim Negeri, Kepten Maritim Mohamad Rosli bin Kassim berkata, sebaik menerima panggilan daripada isteri mangsa pada jam 1.00 pagi tadi, aset maritim telah digerakkan ke lokasi kejadian. Operasi Carilamat diaktifkan pada jam 3.30 pagi dan Pangkalan Hadapan Carilamat (PHC) ditubuhkan di Jeti Nelayan Sementa, Kapar.

Pada jam 11.05 pagi, bot fiber yang dinaiki mangsa telah dijumpai oleh aset Maritim Malaysia dalam keadaan terbalik dan separuh tenggelam akibat di pukul ombak lebih kurang 3.1 batu nautika Barat Daya Sungai Serdang Besar.

Pencarian seterusnya oleh pesawat udara maritim telah menemukan mangsa yang memakai jaket keselamatan sedang terapung pada jam 11.10 pagi di kedudukan 2.6 batu nautika Utara Pulau Ketam iaitu kira-kira 2.2 batu nautika dari lokasi penemuan bot fiber.

Azlee, 48 berbangsa Melayu, diselamatkan oleh pesawat udara maritim dan dibawa ke Stesen Udara Subang dan seterusnya di bawa ke Hospital Shah Alam bagi mendapatkan rawatan selanjutnya. Aset-aset lain yang terlibat dalam operasi ini adalah dari Pasukan Polis Marin (PPM), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan Angkatan Pertahanan Awam (APM). Operasi CARILAMAT ditamatkan pada jam 12.00 tengah hari’’, ujar beliau.

Maritim Malaysia ingin mengingatkan agar semua orang berhati-hati dan memakai jaket keselamatan serta mengambil langkah berjaga-jaga ketika melakukan sebarang aktiviti di laut. Di samping itu, Maritim Malaysia berharap agar orang ramai dapat memberi kerjasama dengan menyalurkan maklumat yang lengkap kepada Maritim Malaysia jika terdapat sebarang aduan, kecemasan dan aktiviti jenayah di laut di talian 24 jam MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Malaysia.

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC