20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

MARITIM NEGERI KELANTAN RAMPAS 410,000 BATANG ROKOK PUTIH

PASIR PUTEH, 14 Februari – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Kelantan telah berjaya menggagalkan cubaan menyeludup rokok putih berdasarkan maklumat risikan pada pagi Ahad lalu.
 
Pengarah Maritim Negeri Kelantan, Kepten Maritim Syed Nor Adli bin Syed Ab Rahman berkata, bot peronda Maritim Malaysia yang sedang beroperasi telah menerima maklumat mengenai cubaan membawa masuk rokok yang disyaki tidak berkastam. 
 
Bertindak atas maklumat, pada pukul 3.45 pagi, bot peronda telah mengesan sebuah bot pancung dalam keadaan mencurigakan yang bergerak perlahan memasuki muara Tumpat.
 
Pihak Maritim Negeri Kelantan kemudiannya telah mengekori bot pancung berkenaan sehingga berdekatan Galeri Tengku Anis, Pengkalan Kubor bagi memerhatikan kegiatan bot tersebut. Hasil pemerhatian didapati bot pancung berkenaan sedang memindahkan bungkusan plastik hitam ke tebing sungai.
 
Menyedari kehadiran bot peronda Maritim Malaysia, suspek terus melarikan diri. Bot peronda bertindak mengejar bot pancung berkenaan namun terpaksa dihentikan setelah suspek berjaya memasuki sempadan Negara Thailand. 
 
Bot peronda seterusnya berpatah balik ke lokasi pemindahan bungkusan plastik hitam. Tim darat turut digerakkan untuk membantu pemeriksaan.
 
Pemeriksaan pada pukul 4.00 pagi mendapati terdapat 41 bungkusan plastik hitam mengandungi rokok putih disyaki tidak bercukai dipercayai diseludup daripada negara jiran. Kesemua bungkusan ini mengandungi lebih kurang 410,000 batang rokok putih dan dianggarkan bernilai RM428,450.00. Kes akan disiasat di bawah Akta Kastam 1967.
 
Maritim Negeri Kelantan akan terus komited memastikan perairan negeri Kelantan terpelihara daripada sebarang kegiatan yang menyalahi undang-undang, salurkan sebarang maklumat berkaitan jenayah di laut secara rasmi melalui talian Malaysia Emergency Response Services (MERS) 999 atau Pusat Operasi Maritim Kelantan di talian 09-778 0070.
 

 

WhatsApp Image 2023 02 14 at 16.04.53 1    WhatsApp Image 2023 02 14 at 16.04.53 2   
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC