Grid List

MARITIM NEGERI KELANTAN | EMPAT BOT, 43 NELAYAN VIETNAM DITAHAN

ISS KE-25 | PENTAS PENTING PERKUKUH PERSEFAHAMAN KESELAMATAN MARITIM ANTARABANGSA

MARITIM MALAYSIA LUPUS DADAH BERNILAI LEBIH RM27 JUTA

PATKOR OPTIMA MALINDO | PERKUKUH KERJASAMA ERAT PASUKAN KESELAMATAN MALAYSIA – INDONESIA

LANGGAR SYARAT LESEN, BOT PUKAT RAWA SORONG DITAHAN

MEDEVAC | BANTUAN MEMBAWA SEORANG NELAYAN KEMBOJA PENGSAN DI PERAIRAN PERAK

MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

BOT NELAYAN TEMPATAN GAJI WARGA ASING DITAHAN

MARITIM NEGERI PERAK TERIMA KUNJUNGAN HORMAT PERSATUAN NELAYAN

LUMUT, 18 Mei - Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohd Hambali bin Ya’akup hari ini menerima kunjungan hormat Encik Lee Chu Soi, Pengerusi Persatuan Nelayan Hutan Melintang di pejabat Maritim Negeri Perak .
Turut mengiringi Pengarah Maritim Negeri Perak ialah Timbalan Pengarah Operasi Negeri Perak, Komander Maritim Fadzliana binti Fadzil serta pegawai dan anggota Maritim Negeri Perak.
Kunjungan ini membuka ruang untuk membincangkan isu-isu semasa berkaitan nelayan antaranya mengenai penggajian kru warga asing di atas bot nelayan tempatan serta gangguan penguasa asing di sekitar perairan negeri Perak amnya serta perairan Hutan Melintang khasnya.
Kunjungan ini juga dapat membantu mengeratkan hubungan di antara Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia bersama komuniti nelayan setempat. 
Maritim Negeri Perak akan terus membantu serta beri kerjasama bersama komuniti maritim di negeri Perak untuk menyelesaikan isu-isu yang dihadapi serta berharap seluruh komuniti maritim negeri Perak dapat mematuhi peraturan serta memelihara kesejahteraan perairan negeri Perak.

WhatsApp Image 2023 05 23 at 13.30.39

 

WhatsApp Image 2023 05 23 at 13.30.40

Grid List

MARITIM NEGERI PERAK | KURSUS INTERMEDIATE INTERDICTION SIRI 1/2023

LUMUT, 22 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Maritim Negeri Perak menganjurkan Kursus 'Intermediate Interdiction' Siri 1/2023 selama lima hari bermula 18 hingga 22 September 2023.

Kursus yang melibatkan seramai 18 peserta terdiri daripada 15 anggota Maritim Negeri Perak itu termasuk penglibatan setiap seorang peserta daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) Negeri Perak, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Selain itu, seramai empat orang Jurulatih dari MTT Interdiction APMM turut menghadiri kursus ini.

Objektif kursus adalah untuk memberi penekanan khusus berpandukan Prosedur Operasi Standard (SOP) dan tatacara penggeledahan serta meningkatkan pengetahuan secara teori dan praktikal dalam menggeledah.

Selain itu, objektif kursus ini adalah untuk meningkatkan kebolehan melaksanakan teknik mempertahankan diri dan mengawal situasi yang kritikal serta meningkatkan kemahiran dan keyakinan pegawai dan anggota sebagai pasukan geledah.

Pelaksanaan kursus ini dibahagikan kepada dua fasa meliputi fasa teori dan praktikal yang dilaksanakan di kapal KM Nyalau.

Selain itu, para peserta turut diuji secara dalam talian melalui 'application Kahoot' di akhir sesi.

Majlis penutupan kursus ini disempurnakan oleh Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Perak, Encik Mohd Hailnizam bin Mohd Mokhtar yang mewakili Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohd Hambali bin Ya’akup.

 

WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.13 3
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.16 1
 
WhatsApp Image 2023 09 22 at 20.26.15
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC