20
Sab, Apr

Grid List

20 NELAYAN WARGA ASING DITAHAN MARITIM MALAYSIA .

KAPAL MT LAYAR ANGGUN 8 TERBAKAR DALAM PERAIRAN MALAYSIA

KETUA PENGARAH KEENAM MARITIM MALAYSIA BERSARA WAJIB

KOTAK HITAM HELIKOPTER AW 139 MARITIM MALAYSIA DITEMUKAN

30 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DI PERAIRAN TALANG

GAGAL ISYTIHAR MUATAN, BOT KARGO DITAHAN MARITIM MALAYSIA

27 SET BUBU NAGA DIRAMPAS DAN BOT NELAYAN KELAS C DITAHAN LANGGAR SYARAT LESEN

DUA BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN DAN 25 SET BUBU NAGA DIRAMPAS MARITIM NEGERI PERAK

BAWA BARANG KAWALAN TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT KARGO

TAWAU, 23 Februari – Zon Maritim Tawau berjaya menahan dua bot kargo yang membawa muatan barang kawalan dalam dua tangkapan berasingan petang semalam.

Pengarahnya, Kepten Maritim Shahrizan bin Raman berkata, terdahulu bot ronda Maritim Malaysia telah mengesan sebuah bot kargo dalam keadaan mencurigakan bergerak laju dari Perairan Tawau menuju ke kawasan sempadan Malaysia-Indonesia pada jam 1.45 petang ketika melakukan rutin rondaan dalam OP TIRIS dan OP PLUTO TIMUR.

Pemeriksaan awal ke atas bot itu di kedudukan 0.6 batu nautika utara Muara Sungai Melayu mendapati, seorang warga tempatan berusia 24 tahun bertindak selaku juragan telah membawa muatan 1,000 kilogram beras putih, 561 kilogram minyak masak paket, 325 liter bahan api jenis petrol, 48 kilogram gula pasir dan empat tong gas LPG di atas bot tersebut.

Sementara itu di lokasi berasingan, sebuah lagi bot kargo ditahan kapal peronda Maritim Malaysia melalui maklumat risikan selepas menemukan 10 gelen bahan api jenis diesel kira-kira 250 liter, lapan gelen bahan api jenis petrol anggaran 200 liter, 72 botol minuman keras pelbagai jenama dan 33 karton rokok tidak bercukai yang dibawa seorang juragan lelaki warga tempatan berusia 32 tahun di kedudukan 1.0 batu nautika selatan Kuala Sungai Tawau pada sekitar jam 2.30 petang hari yang sama.

Pemeriksaan pasukan operasi ke atas dokumen kedua-dua bot terbabit mendapati, juragan gagal mengemukakan sebarang permit serta lesen yang sah berkaitan barang kawalan yang dibawa serta melanggar Enakmen Pelabuhan dan Dermaga Sabah.

Kedua-dua juragan, bot serta muatan tersebut ditahan sebelum dibawa ke Jeti Zon Maritim Tawau untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia dan disiasat di bawah Enakmen Pelabuhan dan Dermaga Sabah, Akta Kawalan Bekalan 1961 serta Akta Kastam 1967.

Kesemua barangan termasuk bot kargo, enjin bot dan muatan barangan disita dengan nilai rampasan keseluruhan dianggarkan berjumlah hampir RM100 ribu.

Orang ramai diminta membantu pihak Maritim Malaysia dengan menyalurkan sebarang maklumat berkaitan jenayah, aduan serta insiden kecemasan di laut ke Pusat Operasi Zon Maritim Tawau di talian 089-750116 atau MERS 999 untuk maklum balas segera.

TAWAU BARANG
 
TAWAU BARANG FRONT PAGE
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT MARITIM NEGERI PAHANG KE JABATAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN KOS SARA HIDUP

KUANTAN, 19 APRIL – Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Mazlan bin Mat Rejab telah mengadakan kunjungan hormat ke atas Pengarah Jabatan Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Negeri Pahang, Puan Jezlily binti Jamaluddin di Pejabat Pengarah KPDN Negeri Pahang, semalam.

Turut mengiringi pengarah dalam kunjungan tersebut Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasaan dan Eksesais, Komander Maritim Abdul Halim bin Hamzah serta Timbalan Pengarah Pengurusan Maritim Negeri Pahang, Puan Juzilawati binti Kamarudin.

Kunjungan hormat tersebut merupakan platform membincang dan mengeratkan hubungan yang telah terjalin disamping berkongsi ideologi dan strategi antara jabatan ke arah kecemerlangan bersama pada masa akan datang.

 

WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM 1
 
WhatsApp Image 2024 04 19 at 2.36.23 PM

 

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC