30
Thu, May

TIGA BOT NELAYAN KELAS B DITAHAN, LANGGAR SYARAT SAH LESEN

LANGKAWI, 16 Mac – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Kedah dan Perlis berjaya menahan sebuah bot nelayan tempatan kelas B dalam jarak lebih kurang 6 batu nautika Barat Daya Tanjung Belua pada jam 1 tengah hari semalam.

Pengarah Maritim Negeri Kedah dan Perlis, Laksamana Pertama Maritim Romli bin Mustafa berkata, kesemua bot nelayan itu dikesan dan ditahan ketika sedang melakukan aktiviti menangkap ikan di perairan tersebut.

Melalui pemeriksaan yang dilakukan, sebuah bot nelayan dari tiga yang ditahan itu telah menggajikan pekerja warga Thailand tanpa surat kebenaran dari Pengarah Jabatan Perikanan Malaysia.

Seramai tiga tekong dan tujuh awak-awak dalam lingkungan umur 27 hingga 63 tahun.

Bot dan kesemua kru ditahan dan dibawa ke Jeti Maritim Malaysia Bukit Malut untuk tindakan lanjut.

Kes disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat sah lesen iaitu manggajikan warga asing tanpa permit dan menangkap ikan di bawah had yang dibenarkan.

Komuniti maritim disarankan agar turut bekerjasama memantau aktiviti salah laku di perairan negara dan melaporkannya kepada Maritim Negeri Kedah dan Perlis di talian 04-9662750 atau MERS 999.

Kerjasama antara Maritim Malaysia dan komuniti setempat perlu sentiasa diperkukuhkan demi memastikan perairan negara sentiasa terpelihara.

 

WhatsApp Image 2023 03 16 at 12.10.13
 
WhatsApp Image 2023 03 16 at 12.08.03 1
 
 WhatsApp Image 2023 03 16 at 12.10.11
hrmis JPA kkdnlogo KSN logo mampu MDEC MyGov SPA tourism malaysia cropped logo SPRM AMSAS
 
APLIKASI ICON    KERJAYA ICON BLUE   ONLINE SISTEM ICON    SEAHAWK ICON BLUE    VIDEO ICON   VIDEO MEDIA BLUE   VIDEO ICON