07
Kha, Jul

Grid List

MARITIM NEGERI PAHANG ANJUR HARI KESEDARAN KESELAMATAN MARITIM

MARITIM NEGERI PAHANG GAGALKAN CUBAAN SELUDUP MASUK ROKOK TANPA CUKAI BERNILAI RM105 RIBU

LUPUS SECARA MUSNAH PECAH DUA BOT VIETNAM

MARITIM NEGERI PAHANG TAHAN SATU BOT NELAYAN TEMPATAN, 5 KRU MYANMAR

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN CUBAAN SINDIKET MENYELUDUP 26 KG DADAH

BOT NELAYAN TEMPATAN KELAS C DITAHAN: TIADA PERMIT KERJA

TAHAN BOT NELAYAN TEMPATAN, GAJI WARGA ASING TANPA KEBENARAN

OP PAGAR LAUT: TAHAN DUA BOT NELAYAN VIETNAM DI HARI RAYA

Penafian

PENAFIAN

Kerajaan Malaysia dan APMM adalah tidak bertanggungjawab bagi apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini. 
Grid List

OPERASI PEMANTAUAN UDARA DAN LATIHAN AIRCRAFT FAMILIARIZATION BAHAGIAN OPERASI UDARA MARITIM MALAYSIA BERSAMA ZON MARITIM MIRI

MIRI, 17 Jun – Bahagian Operasi Udara (BOU) Maritim Malaysia telah melaksanakan Operasi Pemantauan Udara dengan menggunakan pesawat Bombardier CL-415 di sekitar perairan Zon Maritim Miri pada 10 hingga 17 jun yang lepas, diketuai oleh Leftenan Komander Maritim Yusni berserta empat orang kru.

WhatsApp Image 2022 07 01 at 2.28.05 PM

Tiga orang pegawai Zon Maritim Miri turut telah diberi kesempatan untuk menyertai bersama Operasi Pemantauan Udara tersebut dan hasil pemantauan mendapati tiada sebarang pencerobohan bot nelayan asing dikesan, manakala kapal China Coast Guard (CCG) juga tidak kelihatan di kawasan Beting Patinggi Ali.

WhatsApp Image 2022 07 01 at 2.28.05 PM 3

Pada 15 dan 16 Jun, Pesawat Bombardier CL-415 turut melaksanakan latihan Aircraft Familiarization bersama Airport Fire and Rescue Service (AFRS).

Latihan ini bertujuan untuk menambah ilmu pengetahuan kepada petugas AFRS dalam menangani kecemasan berkaitan pesawat Bombardier.

WhatsApp Image 2022 07 01 at 2.28.05 PM 2

Dengan pelaksanaan operasi dan latihan seumpama ini di harap memberi pendedahan kepada pegawai dan anggota di Zon Maritim Miri berkenaan dengan pelaksanaan pengoperasian Pemantauan Udara oleh BOU serta kolaborasi Pesawat CL-415 dengan unit-unit berkaitan di lapangan amnya.

WhatsApp Image 2022 07 01 at 2.28.05 PM 1

hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC