06
Tue, Jun

LAKSAMANA MARITIM DATO’ MOHD ZUBIL BERSARA SELEPAS 42 TAHUN BERKHIDMAT KEPADA NEGARA

PUTRAJAYA, 16 Mac – Ketua Pengarah Maritim Malaysia, Laksamana Maritim Dato’ Mohd Zubil bin Mat Som akan bersara wajib pada 19 Mac 2023 selepas menabur bakti selama 42 tahun menjaga keselamatan perairan negara.

Memegang jawatan sebagai Ketua Pengarah ke-5 Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) bermula 19 Ogos 2019, Dato’ Mohd Zubil telah menerajui Agensi ini selama hampir 3 tahun 7 bulan selepas dilantik bagi mengambil alih tugas mantan Ketua Pengarah pada ketika itu iaitu Laksamana Maritim Dato’ Sri Zulkifili bin Abu Bakar yang telah bersara wajib.

Pada ucapan beliau, Dato’ Mohd Zubil menekankan agar seluruh warga agensi ini sentiasa kreatif dan berinovasi dalam melaksanakan tugas yang telah diamanahkan dengan penuh rasa tanggungjawab.

“Jangan sesekali diberi peluang kepada orang luar untuk mempertikaikan kredibiliti dan kemampuan kita. Kita haruslah sentiasa memberikan yang terbaik meskipun pelbagai cabaran dan dugaan harus kita hadapi,

"Adalah menjadi tanggungjawab kita semua untuk menjaga imej dan nama baik Agensi agar kita terus dipandang tinggi dan disegani sama ada daripada pihak kawan mahupun lawan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perjumpaan Ketua Pengarah Bersama Warga Maritim Malaysia serta Perbarisan Paluan Berundur yang diadakan di Dataran Pahlawan, Putrajaya hari ini.

Turut hadir sama pada majlis berkenaan, Timbalan Ketua Pengarah Logistik merangkap pegawai yang menanggung tugas sebagai Ketua Pengarah, Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan bin Ibrahim dan Timbalan Ketua Pengarah Operasi, Laksamana Madya Maritim Hamid bin Hj Mohd Amin.

Dato’ Mohd Zubil dalam pada itu turut menasihati seluruh pegawai dan anggota supaya sentiasa berintegriti ketika melaksanakan tugas khususnya ketika berada di lapangan.

“Sekiranya isu ini tidak dibendung, terus terang saya menyatakan bahawa mereka ini adalah ‘musuh dalam selimut’, ‘gunting dalam lipatan’. Ini kerana keselamatan negara telah dijual beli demi kepentingan diri sendiri,” katanya.

Bersempena program berkenaan, Dato’ Mohd Zubil serta isteri, Datin Nor Zaida binti Yazid telah menerima Kawalan Kehormatan Utama (KKU) oleh anggota Maritim Malaysia.

Dato’ Mohd Zubil kemudiannya mengadakan pemeriksaan kawalan KKU dan Platun Perbarisan di lokasi yang sama seterusnya menerima penghormatan pada upacara Street Lining.

 

WhatsApp Image 2023 03 16 at 11.13.31   WhatsApp Image 2023 03 16 at 11.13.31 1    WhatsApp Image 2023 03 16 at 11.13.27 1    WhatsApp Image 2023 03 16 at 11.13.28
hrmis JPA kkdnlogo KSN logo mampu MDEC MyGov SPA tourism malaysia cropped logo SPRM AMSAS
 
APLIKASI ICON    KERJAYA ICON BLUE   ONLINE SISTEM ICON    SEAHAWK ICON BLUE    VIDEO ICON   VIDEO MEDIA BLUE   VIDEO ICON