24
Sat, Feb

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

KUCHING, 27 November – Sembilan warga Indonesia telah dijatuhkan hukuman penjara oleh Mahkamah Seksyen pada hari ini selepas mengaku bersalah menangkap ikan tanpa permit yang sah di perairan Malaysia.

Pengarah Maritim Negeri Sarawak, Laksamana Pertama Maritim Zin Azman bin Md Yunus berkata, mahkamah terlebih dahulu mengenakan hukuman denda kepadasetiap seorang dengan sebanyak RM1 juta bagi tekong dan RM100 ribu hingga RM200 ribu bagi awak-awak.

Kesemua sembilan warga Indonesia itu gagal membayar denda dan mereka telah dikenakan hukuman penjara bagi tempoh empat hingga tujuh bulan mulai dari tarikh tangkapan iaitu 17 November lalu.

Kesemua suspek telah mengaku bersalah atas pertuduhan di bawah Seksyen 16 (3) Akta Perikanan 1985 iaitu gagal memaklumkan notifikasi pelayaran kepada Jabatan Perikanan Malaysia, oleh itu Mahkamah memerintahkan kesemua mereka di tempatkan di Penjara Puncak Borneo.

Sementara itu, mahkamah juga mengarahkan vesel serta hasil lelongan minyak dan ikan dilucut hak kepada kerajaan Malaysia.

Zin Azman menjelaskan, tangkapan mengenai kes ini difahamkan berlaku di perairan Malaysia dan bukan berhampiran dengan garis sempadan Malaysia – Indonesia.

Maritim Malaysia tidak akan berkompromi dan tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana bot nelayan asing yang memasuki dan melakukan aktiviti perikanan secara tidak sah dengan berlandaskan peruntukan undang-undang sedia ada.

Susulan itu, pihak Maritim Negeri Sarawak memohon kepada masyarakat khususnya komuniti maritim, agar sentiasa membantu bagi melaporkan sebarang salah laku atau kegiatan jenayah di laut menerusi aduan ke talian Pusat Operasi Maritim Malaysia Negeri Sarawak (082-432544) atau MERS 999 untuk maklum balas segera.

(Gambar ihsan daripada Suara Sarawak)

 

PATI PENJARA

hrmis JPA kkdnlogo KSN logo mampu MDEC MyGov SPA tourism malaysia cropped logo SPRM AMSAS
 
APLIKASI ICON    KERJAYA ICON BLUE   ONLINE SISTEM ICON    SEAHAWK ICON BLUE    VIDEO ICON   VIDEO MEDIA BLUE   VIDEO ICON