MARITIM MALAYSIA SAMBUT BAIK PENGUMUMAN DARIPADA KAJIAN SEPARUH PENGGAL RMK-12

PUTRAJAYA, 14 September – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) menyambut baik pengumuman Perdana Menteri YAB Datuk Seri Anwar bin Ibrahim berkaitan penaiktarafan pusat kawalan operasi dan pembinaan baharu pangkalan operasi Maritim Malaysia sempena Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) yang dibuat baru-baru ini.

Pengumuman ini adalah satu lagi langkah tepat yang dibuat oleh Kerajaan Perpaduan dalam usaha meningkatkan keupayaan dan keberkesanan Maritim Malaysia bagi memastikan keselamatan perairan negara terpelihara.

Penaiktarafan pusat kawalan operasi ini akan membolehkan Maritim Malaysia bertindak secara lebih cekap dalam mengawal dan mengatasi pelbagai ancaman seperti pencerobohan Bot Nelayan Asing (BNA), kemasukan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI), rompakan, penyeludupan dadah, kontraband serta lain-lain jenayah di laut.

Cadangan pembinaan baharu pangkalan operasi juga dilihat akan memberikan impak besar kepada Maritim Malaysia kerana ia membolehkan agensi ini beroperasi dengan lebih efisien dengan kemudahan yang lebih baik. Ia juga secara tidak langsung akan meningkatkan kemampuan pihak Maritim Malaysia dalam melaksanakan pengkuatkuasaan dan CARILAMAT dengan lebih efektif.

Berikutan daripada pengumuman berkenaan, Maritim Malaysia merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Perdana Menteri YAB Datuk Seri Anwar Ibrahim atas sokongan dan komitmen yang ditunjukkan oleh Kerajaan Perpaduan dalam memperkukuhkan keselamatan dan kedaulatan perairan negara.

Maritim Malaysia pada masa yang sama turut menyatakan komitmen yang teguh dan akan menzahirkan hasrat Kerajaan Perpaduan dalam memastikan Zon Maritim Malaysia kekal aman dan sejahtera.

Susulan daripada pengumuman tersebut, pihak Maritim Malaysia akan mendapatkan perincian daripada pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) berkaitan penaiktarafan dan pembinaan baharu premis agensi ini melalui RMK-12 bagi tahun 2023 hingga 2025 nanti.

.

LAKSAMANA MADYA MARITIM DATUK SAIFUL LIZAN BIN IBRAHIM

TIMBALAN KETUA PENGARAH (LOGISTIK)

AGENSI PENGUATKUASAAN MARITIM MALAYSIA

 

RMK 12
 
RMK 12 2
hrmis JPA kkdnlogo KSN logo mampu MDEC MyGov SPA tourism malaysia cropped logo SPRM AMSAS
 
APLIKASI ICON    KERJAYA ICON BLUE   ONLINE SISTEM ICON    SEAHAWK ICON BLUE    VIDEO ICON   VIDEO MEDIA BLUE   VIDEO ICON