03
Jum, Feb

TIADA PERMIT KERJA, BOT NELAYAN TEMPATAN DITAHAN

KUANTAN, 17 Ogos - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Negeri Pahang telah menahan sebuah bot nelayan tempatan (BNT) kelas C lebih kurang 47 batu nautika dari muara Kuala Kuantan yang disyaki melanggar syarat sah lesen kerana tidak mempunyai permit kerja yang sah.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh berkata, bot tersebut dikesan melalui sistem Automatic Identification System (AIS) yang menggunakan pendaftaran dari negara Vietnam.

Maritim Malaysia sentiasa berusaha untuk membanteras pencerobohan bot nelayan asing terutamanya dari Vietnam tetapi apabila bot nelayan tempatan menggunakan AIS dari negara Vietnam, perkara tersebut tidak dibenarkan oleh Jabatan Perikanan Malaysia dan ianya juga mengelirukan pihak penguat kuasa untuk membuat pemantauan.

Bot tersebut diperiksa dan ditahan oleh bot pemintas Maritim Malaysia yang sedang dalam rondaan Op Makmur di perairan Pahang pada jam lebih kurang 4.29 petang semalam. Pemeriksaan lanjut ke atas bot tersebut mendapati 5 kru warga Thailand termasuk tekong berumur antara 24 sehingga 31 tahun disyaki tidak mempunyai permit kerja yang sah dan mempunyai dokumen pengenalan diri yang mencurigakan.

Bot dan kesemua kru bersama peralatan menangkap ikan termasuk hasil laut anggaran berat 700 kilogram dibawa masuk ke Jeti Penerpa, Kuantan dan diserahkan kepada Pegawai Penyiasat Maritim Malaysia untuk disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63 kerana disyaki telah melanggar syarat sah lesen dan tidak mempunyai permit kerja yang sah.

Maritim Malaysia akan memperkasakan penguatkuasaan serta menggesa komuniti maritim terutamanya komuniti nelayan tempatan agar sentiasa mematuhi undang-undang dan mengutamakan keselamatan apabila berada di laut dengan sentiasa memakai jaket keselamatan.

Maritim Malaysia juga mengingatkan komuniti maritim di Perairan Pahang khasnya supaya menjauhi sebarang aktiviti penyalahgunaan dadah dan sebarang aktiviti yang menyalahi undang-undang bagi memastikan Perairan Negeri Pahang aman dan sejahtera.

Sebarang maklumat berkaitan kegiatan jenayah atau kejadian kecemasan di laut boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

 a
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC