Grid List

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

KETUA PENGARAH MARITIM TIBA DI LANGKAWI SEMPENA PENUTUP EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

MARITIM MALAYSIA SERTAI SARCOMEX BERSAMA INDONESIA AND THAILAND

OPV 1 UJI KEMAMPUAN DALAM EKSESAIS MARITIM PERKASA BARAT

GAGAL MELAPORKAN KETIBAAN DI PERAIRAN PULAU PANGKOR, KAPAL KARGO DITAHAN

MARITIM MALAYSIA GAGALKAN 413 PATI MASUK SECARA HARAM MELALUI SELAT MELAKA

KAPAL TANGKI DITAHAN KERANA BERSAUH SECARA HARAM

SEMBILAN WARGA ASING DIHUKUM PENJARA, TANGKAP IKAN TANPA PERMIT DI PERAIRAN MALAYSIA

BOT PENUMPANG TIADA LESEN DAN INSURAN LUPUT DITAHAN

GEORGETOWN, 25 Julai –Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang, menahan sebuah bot penumpang disyaki melakukan pelbagai kesalahan pada kedudukan 0.19 batu nautika Tanjung Puchat, Mukah Head, Teluk Bahang, sekitar jam 5.25 petang semalam.

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd Razak bin Mohamed berkata, bot tersebut ditahan semasa sedang membawa tiga pelancong di perairan Tanjung Puchat.

Bot yang menggunakan nombor pendaftaran PPP 02389 (P) di kendalikan seorang lelaki warga tempatan berusia 32 tahun. Pemeriksaan lanjut mendapati, bot tersebut membawa penumpang tanpa lesen yang sah serta insuran telah tamat tempoh. Bot serta tekong telah ditahan dan dibawa ke Maritim Negeri Pulau Pinang untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia bagi siasatan lanjut.

Kes akan disiasat di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 kerana membawa penumpang tanpa lesen yang sah dan insuran tamat tempoh.

Maritim Malaysia menasihatkan pengusaha-pengusaha bot yang membawa penumpang ataupun pelancong di laut agar mematuhi undang-undang serta peraturan yang telah dikeluarkan bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Orang ramai serta komuniti maritim diseru untuk memberi kerjasama dengan menyalurkan maklumat dan melaporkan sebarang aktiviti kesalahan di laut. Sebarang aduan boleh disalurkan ke talian 24 jam MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang 04-2626146.

GAMBAR WEBSITE 1   GAMBAR WEBSITE 2
Grid List

KUNJUNGAN HORMAT PENGARAH KEJURUTERAAN MK TLDM KE ATAS PENGARAH MARITIM NEGERI PAHANG

KUANTAN, 1 Disember – Pengarah Kanan Kejuruteraan MK Tentera Laut Di Raja Malaysia (TLDM), Laksamana Pertama Ts. Rozaide bin Megat Othman telah membuat kunjungan hormat kepada Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh, hari ini.

Delegasi lawatan tiba kira-kira jam 9.00 pagi disambut oleh pasukan Kawalan Kehormatan Setempat (KKS B) sebelum membuat pemeriksaan baris seterusnya menandatangani buku pelawat di lobi Ibu Pejabat Maritim Negeri Pahang.

Pertemuan ulung ini merupakan inisiatif kedua-dua pihak memperkasakan hubungan kerjasama erat yang sedia terjalin dan penambahbaikan ke arah kecemerlangan Maritim Malaysia dan TLDM seiring dengan matlamat dan komitmen dalam melindungi dan mempertahankan kedaulatan perairan Zon Maritim Malaysia.

Kerjasama berterusan ini juga akan menjadi tonggak utama dalam memastikan peranan dan fungsi tugas pengoperasian kedua-dua agensi berada ditahap yang optimum di samping bertukar pandangan mengenai pembangunan dan tahap kesiagaan aset sedia ada.

Pertemuan diakhiri dengan pertukaran cenderahati sebagai tanda kerjasama harmoni yang terjalin melalui kunjungan hormat ini.

 

KUNJUNGAN HORMAT TLDM 4   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 2   KUNJUNGAN HORMAT TLDM 3
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC