04
Sab, Feb

BOT PENUMPANG TIADA LESEN DAN INSURAN LUPUT DITAHAN

GEORGETOWN, 25 Julai –Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pulau Pinang, menahan sebuah bot penumpang disyaki melakukan pelbagai kesalahan pada kedudukan 0.19 batu nautika Tanjung Puchat, Mukah Head, Teluk Bahang, sekitar jam 5.25 petang semalam.

Pengarah Maritim Negeri Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd Razak bin Mohamed berkata, bot tersebut ditahan semasa sedang membawa tiga pelancong di perairan Tanjung Puchat.

Bot yang menggunakan nombor pendaftaran PPP 02389 (P) di kendalikan seorang lelaki warga tempatan berusia 32 tahun. Pemeriksaan lanjut mendapati, bot tersebut membawa penumpang tanpa lesen yang sah serta insuran telah tamat tempoh. Bot serta tekong telah ditahan dan dibawa ke Maritim Negeri Pulau Pinang untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia bagi siasatan lanjut.

Kes akan disiasat di bawah Ordinan Perkapalan Saudagar 1952 kerana membawa penumpang tanpa lesen yang sah dan insuran tamat tempoh.

Maritim Malaysia menasihatkan pengusaha-pengusaha bot yang membawa penumpang ataupun pelancong di laut agar mematuhi undang-undang serta peraturan yang telah dikeluarkan bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Orang ramai serta komuniti maritim diseru untuk memberi kerjasama dengan menyalurkan maklumat dan melaporkan sebarang aktiviti kesalahan di laut. Sebarang aduan boleh disalurkan ke talian 24 jam MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Negeri Pulau Pinang 04-2626146.

GAMBAR WEBSITE 1   GAMBAR WEBSITE 2
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC