03
Jum, Feb

MARITIM NEGERI PAHANG TAHAN 5 KRU NELAYAN ASING

KUANTAN, 3 Julai - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Negeri Pahang telah menahan sebuah Bot Nelayan Tempatan (BNT) Kelas C pada jarak lebih kurang 20 batu nautika dari Muara Kuala Pahang disyaki melanggar syarat lesen kerana tidak mempunyai permit kerja yang sah.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh berkata, bot tersebut dalam keadaan mencurigakan dan ditahan oleh Maritim Malaysia yang sedang melakukan rondaan Op Makmur di perairan Pahang pada jam lebih kurang 2.05 petang.

Pemeriksaan ke atas bot tersebut mendapati semua kru termasuk tekong berumur antara 21 sehingga 44 tahun. Seorang daripadanya tidak mempunyai permit kerja yang sah dan kesemuanya merupakan warganegara Myanmar serta mempunyai dokumen pengenalan diri yang mencurigakan.

Kesemua kru bersama peralatan menangkap ikan termasuk hasil laut dengan anggaran berat 950 kilogram ditahan dan diiring masuk ke Jeti Penerpa, Kuantan untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk tindakan selanjutnya.

Kes ini akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63 kerana disyaki telah melanggar syarat sah lesen dan tidak mempunyai pas kerja yang sah.

Maritim Malaysia menggesa komuniti maritim terutamanya komuniti nelayan tempatan agar sentiasa mematuhi undang-undang serta syarat sah lesen dan mengutamakan keselamatan apabila berada di laut dengan sentiasa memakai jaket keselamatan seterusnya diingatkan supaya menjauhi sebarang aktiviti penyalahgunaan dadah.

Sebarang maklumat berkaitan kegiatan jenayah atau kejadian kecemasan di laut komuniti maritim boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

 B
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC