01
Jum, Mac

Grid List

DUA BOT FIBER DITAHAN, GUNA BUBU NAGA DI PERAIRAN SELANGOR

MARITIM MALAYSIA TAHAN BOT NELAYAN KELAS B ATAS PELBAGAI KESALAHAN

MARITIM SANDAKAN RAMPAS 510 PAKET MINYAK MASAK BERSUBSIDI

DUA WARGA MYANMAR DITAHAN, BOT LANGGAR SYARAT SAH LESEN

CUBAAN 24 PATI MENYELINAP MASUK GAGAL

DUA BOT NELAYAN VIETNAM CEROBOH PERAIRAN NEGARA DITAHAN

BOT NELAYAN KELAS C TANGKAP IKAN DI ZON LARANGAN DITAHAN

BAWA BARANG KAWALAN TANPA PERMIT, MARITIM MALAYSIA TAHAN DUA BOT KARGO

MARITIM NEGERI PAHANG TAHAN 5 KRU NELAYAN ASING

KUANTAN, 3 Julai - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia), Negeri Pahang telah menahan sebuah Bot Nelayan Tempatan (BNT) Kelas C pada jarak lebih kurang 20 batu nautika dari Muara Kuala Pahang disyaki melanggar syarat lesen kerana tidak mempunyai permit kerja yang sah.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin bin Jusoh berkata, bot tersebut dalam keadaan mencurigakan dan ditahan oleh Maritim Malaysia yang sedang melakukan rondaan Op Makmur di perairan Pahang pada jam lebih kurang 2.05 petang.

Pemeriksaan ke atas bot tersebut mendapati semua kru termasuk tekong berumur antara 21 sehingga 44 tahun. Seorang daripadanya tidak mempunyai permit kerja yang sah dan kesemuanya merupakan warganegara Myanmar serta mempunyai dokumen pengenalan diri yang mencurigakan.

Kesemua kru bersama peralatan menangkap ikan termasuk hasil laut dengan anggaran berat 950 kilogram ditahan dan diiring masuk ke Jeti Penerpa, Kuantan untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk tindakan selanjutnya.

Kes ini akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63 kerana disyaki telah melanggar syarat sah lesen dan tidak mempunyai pas kerja yang sah.

Maritim Malaysia menggesa komuniti maritim terutamanya komuniti nelayan tempatan agar sentiasa mematuhi undang-undang serta syarat sah lesen dan mengutamakan keselamatan apabila berada di laut dengan sentiasa memakai jaket keselamatan seterusnya diingatkan supaya menjauhi sebarang aktiviti penyalahgunaan dadah.

Sebarang maklumat berkaitan kegiatan jenayah atau kejadian kecemasan di laut komuniti maritim boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

 B
Grid List

SAHABAT KDN TERUJA DIBERI PELUANG BELAYAR BERSAMA MARITIM MALAYSIA

LUMUT, 29 Februari – Sahabat Kementerian Dalam Negeri (Sahabat KDN) diberi peluang dan pendedahan tentang fungsi dan peranan Maritim Malaysia dalam menjaga keselamatan perairan negara

Baru-baru ini Maritim Negeri Perak telah mengatur gerak Kapal Peronda Generasi Baharu (NGPC), KM BAGAN DATUK dalam satu pelayaran khas bersama ahli-ahli Sahabat KDN di perairan Lumut dan Pulau Pangkor pada 28 Februari (Rabu).

Tujuan pelayaran ini adalah bagi memberi pendedahan yang berkonsepkan 'hands on' dan 'to the ground' kepada Sahabat KDN bagi mengetahui lebih dekat peranan dan fungsi Maritim Malaysia dengan belayar bersama kru KM BAGAN DATUK ketika melakukan rondaan rutin operasi Penguatkuasaan serta CARILAMAT di laut.

Program dimulakan dengan sesi taklimat keselamatan kepada 18 ahli Sahabat KDN sebelum menaiki kapal oleh pegawai Maritim Malaysia yang bertugas (on duty).

Semasa pelayaran, ahli-ahli Sahabat KDN diberikan penerangan mengenai pengendalian KM BAGAN DATUK termasuk ilmu navigasi, akta/undang-undang yang diguna pakai dalam setiap operasi Maritim Malaysia secara ringkas dan santai.

Program pelayaran ini dihadiri oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) KDN, Dr. Abdul Gapar bin Hj. Abu Bakar dan diiringi oleh Pengarah Maritim Negeri Perak, Kepten Maritim Mohamad Shukri bin Khotob.

Diharapkan kesemua ahli Sahabat KDN yang mengikuti pelayaran ini berpuas hati dengan pengisian yang disusun dan diharapkan ilmu serta pengalaman baharu yang diperolehi menjadi satu memori yang bermakna buat setiap ahli yang mengikuti program ini.

 

WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.41 PM   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.43 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.44 PM 1   WhatsApp Image 2024 02 28 at 10.33.48 PM
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC