03
Jum, Feb

BOT NELAYAN TEMPATAN KELAS C DITAHAN: TIADA PERMIT KERJA

KUANTAN, 21 Mei - Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Negeri Pahang telah menahan sebuah Bot Nelayan Tempatan (BNT) Kelas C yang disyaki melanggar undang-undang pada jarak lebih kurang 15 batu nautika dari Timur Laut Teluk Gading.

Pengarah Maritim Negeri Pahang, Laksamana Pertama Maritim Kamal Ariffin  bin Jusoh berkata, semasa rondaan Op Makmur di perairan Pahang, aset Maritim Malaysia telah mengesan sebuah bot yang sedang terapung dalam keadaan mencurigakan pada jam lebih kurang 11.30 pagi semalam.

Selepas berjaya ditahan, pemeriksaan mendapati bot nelayan tempatan itu dikendalikan lima kru termasuk tekong yang berumur diantara 26 hingga 59 tahun yang kesemuanya gagal mengemukakan permit kerja yang sah dimana seorang tekong warganegara Malaysia mempunyai pengenalan diri, tiga orang kru wargnegara asing mempunyai dokumen pengenalan diri iaitu pasport Thailand manakala seorang kru mempunyai pasport Thailand yang telah tamat tempoh sah laku.

Kesemua mereka bersama peralatan menangkap ikan dan hasil laut yang dianggarkan seberat 1500 kilogram ditahan dan diiringi masuk ke jeti Teluk Gading, Rompin untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat Maritim Malaysia untuk tindakan selanjutnya.

Kes akan disiasat di bawah Akta Perikanan 1985 dan Akta Imigresen 1959/63 iaitu menggaji pekerja asing tanpa permit dan mengemukakan dokumen pengenalan diri yang telah tamat tempoh.

Sebarang maklumat berkaitan kegiatan jenayah atau kejadian kecemasan di laut komuniti maritim boleh terus menghubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Pahang di talian 09-5717345 atau melalui talian bantuan kecemasan MERS 999.

2   3 
4    
hrmisJPAkkdnlogo KSN logo mampu MDECMyGovSPA cropped logo SPRM AMSAS   AMSAS 
 
usa coast guard logoJPAkkdnlogo     KSN   logo mampu  MyGovSPA cropped logo SPRM  WhatsApp Image 2021 06 21 at 09.42.28    AMSAS   MDEC